Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Izbor najlepše vrtnice. (foto: JK)
Izbor najlepše vrtnice.

Izbrali najlepšo vrtnico

Slovenija | 11.06.2016, 09:49

Arboretum Volčji Potok je v petek, 10. junija, v prenovljenem rozariju pripravil dvanajsti slovenski dan vrtnic, na katerem se je zbralo približno 300 ljudi, ki se z vrtnicami ukvarjajo ljubiteljsko ali poklicno. Najlepša je vrtnica Trubar.

Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok je predstavil prenovljeni rozarij, kjer v gornjem rozariju cveti 600 na novo posejanih opojnih lepotic, različnih sort vrtnic, kar 300 več kot pred letom dni. Po ogledu lepo urejenega rožnega vrta so obiskovalci za najlepšo izbrali vrtnico Trubar, žlahtnitelja akademika prof. dr. Matjaža Kmecla, letnik 2014. Za Trubarjevo vrtnico pravijo, da je bližnja sorodnica Prešernove vrtnice, pa vendar je drugačna, pravi žlahtnitelj akademik prof. dr. Matjaž Kmecl: »Trubarjeva vrtnica spada med vrste, ki rade cvetijo, njen cvet pa je belkasto rumen.« Vzgajanje nove vrste traja leta in le počasi nastane nova vrsta vrtnice, ki je zdrava in seveda tudi lepa. Prva slovenska sorta vrtnice je vrtnica »Prešeren«, posvečena našemu pesniku Francetu Prešernu.

V Volčjem Potoku so se zbrali ljubitelji vrtnic.
V Volčjem Potoku so se zbrali ljubitelji vrtnic- © JK

Njen žlahtnitelj, akademik prof. dr. Matjaž Kmecl, jo je javno predstavil v juniju 2008 na slovenskem dnevu vrtnic v Volčjem Potoku. Breda Čopi, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in podpredsednica Svetovne zveze ljubiteljev vrtnic, je predstavila regionalni kongres svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic srednje in Vzhodne Evrope, ki bo od 11. do 14. junija prihodnje leto prvič v zgodovini potekal v Sloveniji, v Volčjem Potoku in v Ljubljani. Prisotne je pozdravil direktor Arboretuma Aleš Ocepek. S krajšim kulturnim programom je nastopil pevski zbor arhitektov Slovenije ArhiVOX.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.