Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Metka Zevnik (foto: Izidor Šček)
Metka Zevnik

Gibanje za otroke in družine za hitro odpravo pomanjkljivosti na področju posvojitev in skrbništva

Slovenija | 02.06.2016, 16:58 Marta Jerebič

Gibanje za otroke in družine je predstavilo predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Z njo naj bi odpravili pomanjkljivosti na področju posvojitev in skrbništva, ki so se še zlasti pokazale v nedavnem primeru dečkov, odvzetih starim staršem in nameščenih v rejništvo.

Nekatere podobne rešitve so sicer že v predlogu družinskega zakonika, ki pa je šel šele v javno razpravo in v veljavi ne bo prej kot konec prihodnjega leta. Predlog gibanja pa bi lahko začel veljati veliko prej, saj naj bi ga državni zbor obravnaval po skrajšanem postopku.

V Gibanju za otroke in družino predlagajo, da se staršu v primeru pravnomočne obsodbe na zaporno kazen petih ali več let zaradi storitve naklepnega kaznivega dejanja odvzame roditeljsko pravico, je pred vložitvijo pobude v DZ povedala Metka Zevnik iz gibanja. Po njihovem predlogu je treba tudi omogočiti starim staršem posvojitev vnukov, če ti ostanejo brez staršev.

Zakon naj nadalje določi, da center za socialno delo takoj imenuje skrbnika za otroka, če je to v njegovo korist, je dejala Zevnikova. Poleg tega naj center posebej upošteva želje in predloge otrokovih starih staršev, prav tako pa tudi poslednjo voljo enega ali obeh umrlih staršev, če je bila ta izražena v obliki notarskega zapisa ali na kakšen drug nedvoumen način.

 

 

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...