Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Poskus vojaškega udara v Turčiji (foto: RV/AFP)
Poskus vojaškega udara v Turčiji

V Turčiji po poskusu vojaškega udara prijetih 6.000 ljudi

Svet | 17.07.2016, 15:46

V Turčiji se razmere po poskusu vojaškega udara počasi umirjajo. Oblasti naj bi znova prevzele nadzor po vsej državi, le v Carigradu naj bi se še upiralo nekaj skupin pučistov. V večjih mestih so se sinoči sinoči številni podali na ulice v podporo predsedniku države Tayyipu Recepu Erdoganu, o množičnih shodih so poročali tako iz že omenjenega Carigrada kot tudi iz Ankare in Izmirja. Erdogan je napovedal, da bi lahko parlament odločal o vnovični uvedbi smrtne kazni. Medtem se nadaljujejo aretacije tistih, ki so domnevno sodelovali v vojaškem udaru.

Turška vlada je sporočila, da je po poskusu vojaškega udara za zapahi pristalo že 6.000 ljudi. Za zdaj ni znano, koliko jih je iz vrst turške vojske in koliko je civilistov. Turški premier Binali Yildirim je povedal, da je med prijetimi več generalov ter tudi številni sodniki in državni tožilci, med njimi ustavna sodnika. Aretacije se nadaljujejo, saj je po besedah neimenovanega visokega turškega predstavnika na prostosti še vedno več pomembnih predstavnikov vojske.

Domnevni pučisti jutri pred sodnika v Grčiji

Kot je znano, je osem pripadnikov turške vojske s helikopterjem prebegnilo v Grčijo, tam so zaprosili za politični azil. Grško tožilstvo jih je obtožilo nezakonitega vstopa v državo in kršenja grškega zračnega prostora. Pred sodišče bodo prišli jutri, prav tako se bo jutri zanje začel azilni postopek. Po ocenah pravnikov bi lahko trajal več tednov. Turčija zahteva njihovo izročitev, a iz Grčije so sporočili, da bodo pri ravnanju z njimi spoštovali pravo in človekove pravice. Helikopter, s katerim so vojaki prispeli v Grčijo, so medtem že prepeljali nazaj v Turčijo.

Letalski promet znova vzpostavljen, naše zunanje ministrstvo svetuje previdnost

V Turčiji se znova vzpostavlja tudi letalski promet. Med drugim naj bi polete v to državo, ki so bili prekinjeni od petka zvečer, znova vzpostavila nemška družba Lufthansa. Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana je zjutraj varno pristalo letalo družbe Turkish Airlines s potniki iz Carigrada, potem ko sta bila oba včerajšnja leta od tam odpovedana.

Da ne prihaja več do zaostankov in daljših zamud na letališčih ter da se potovalni pogoji v Turčiji normalizirajo, so sporočili tudi z našega zunanjega ministrstva. A vseeno opozarjajo, da so razmere še vedno negotove in v določenih predelih nevarne. Ne odsvetujejo več potovanj prek carigrajskega letališča Ataturk in potovanj na širše območje Antalije, a poudarjajo, da previdnost ni odveč, prav tako se velja izogibati večjim zborovanjem na javnih površinah. Našim državljanom, ki želijo obiskati druga območja Turčije, svetujejo, naj bodo ves čas na tekočem s svežimi in celovitimi informacijami ter naj dosledno upoštevajo odločitve in usmeritve turških varnostnih organov, ki imajo še vedno velika in stroga pooblastila. Če je le mogoče, naj se Slovenci izognejo vsem potovanjem v obmejno območje s Sirijo. Zaradi velike nevarnosti terorističnih napadov naše zunanje ministrstvo odsvetuje tudi vsa potovanja, ki niso nujna, v jugovzhodne turške province, saj vladne sile tam izvajajo poostrene varnostne ukrepe.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...