Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na praznik sv. Petra in Pavla (foto: Radio Vatikan)
Papež na praznik sv. Petra in Pavla

VIDEO: Papež: Molitev omogoča, da iz zaprtosti preidemo v odprtost

Cerkev po svetu | 29.06.2016, 10:50 Marta Jerebič

Obhajamo slovesni praznik svetih apostolov Petra in Pavla. Papež Frančišek je v vatikanski baziliki daroval sveto mašo in pri tem blagoslovil palije, bele trakove iz volne, ki predstavljajo vez metropolita z rimskim papežem in metropolitovo oblast v cerkveni pokrajini. Palije bodo 25 novim nadškofom metropolitom, ki so bili imenovani v zadnjem letu dni, na slovesnostih v njihovih krajevnih Cerkvah podelili nunciji.

Papež Frančišek je v pridigi spregovoril o zaprtosti in odprtosti v življenju apostolov Petra in Pavla, med drugim o tem, kako je bil Peter zaprt v ječi, o skupnosti, ki je bila v molitvi zaprta v hiši, in o tem, kako je Pavel govoril o svoji izkušnji osvoboditve. Ob tem je dal nekaj nasvetov vsem nam. Najprej o molitvi:

»Molitev, kot ponižno zaupanje v Boga in v njegovo voljo, vedno predstavlja pot ven iz naših osebnih zaprtosti in zaprtosti skupnosti.«

Molitev nam omogoča, da iz zaprtosti preidemo v odprtost, od strahu k pogumu, od žalosti k veselju. »Lahko dodamo tudi: od razdeljenosti k edinosti.« Ob prazniku je bila namreč tudi letos pri maši v Vatikanu prisotna delegacija carigrajskega ekumenskega patriarhata. Njen obisk spada v sklop tradicionalne izmenjave delegacij na praznike ustanoviteljev krajevnih cerkva: v Rimu je to 29. junija, v Carigradu pa 30. novembra, na praznik apostola Andreja.

Papež je še poudaril, da se Cerkev ne sme zapirati vase zaradi nevarnosti, preganjanja in strahu. »Strah nas ustavlja in zapira pred Božjimi presenečenji,« je dejal.

Pri opoldanskem nagovoru je dodal, da Cerkev na rimska zavetnika, apostola Petra in Pavla, gleda kot na dva stebra in dve veliki luči, ki ne sijeta le na rimskem nebu, ampak v srcu vernikov Vzhoda in Zahoda. Oba svetnika tudi danes trkata na naša srca: » iŠe enkrat želita prinesti Jezusa, njegovo usmiljeno ljubezen, tolažbo in mir, kar vsi zelo potrebujemo. Sprejmimo njuno sporočilo! Iz njunega pričevanja naredimo zaklad! Pristna in trdna Petrova vera, veliko in univerzalno Pavlovo srce nam bodo pomagali biti veseli kristjani, zvesti evangeliju in odprti za srečanje z vsemi,« je še dejal papež Frančišek.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...