Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pri maši v Džumriju (foto: Radio Vatikan)
Papež pri maši v Džumriju

VIDEO: Papež v Armeniji - 2. dan

Svet | 25.06.2016, 22:53 Marjana Debevec

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Armeniji najprej obiskal spominski park genocida nad Armenci. Tam je položil venec in skupaj z armenskim predsednikom in katolikosom armenske apostolske Cerkve zasadil drevo. Srečal se je tudi s potomci preganjanih Armencev, ki jih je papež Benedikt 15. gostil v Castelgandolfu. Sledila je sveta maša usmiljenja na trgu v Džumriju, ki se je je udeležil tudi katlikos Karekin II.

Papež pri maši v Džumriju: spomin, vera in usmiljenja ljubezen

Osrednji dogodek današnjega dopoldneva je bila sveta maša na trgu v Džumriju, ki ga je leta 1988 močno zaznamoval uničujoč potres. Zbranim je predlagal tri temelje krščanskega življenja in sicer: spomin na Božjo navzočnost, vero in usmiljeno ljubezen.

Papež je vse zbrane povabil, k spominu na vse tisto, kar je Gospod storil v nas in za nas: izbral nas je, nas ljubil, poklical in nam odpustil. Poleg tega osebnega spomina pa je treba po papeževih besedah negovati tudi spomin naroda, ki v Armeniji sega daleč v zgodovino. Tudi med strašnim trpljenjem je Gospod ostal zvest tistim, ki so tudi za ceno svoje krvi pričevali, da je Božja ljubezen vredna več kakor življenje.

Drug temelj krščanskega življenja je po papeževih besedah vera, ki se rodi iz srečanja z Jezusom. Da bi to srečanje vsak dan poživljali pa nas papež vabi k branju Božje besede in odprtju njegovi ljubezni v tihi molitvi ter k radosti, ki se razvname, če dopustimo srečanje z Gospodovo nežnostjo. To pa nam pomaga, da smo bolj razpoložljivi za Boga in za ljudi. Mlade je ob tem papež povabil, naj se ne bojijo Bogu odgovoriti DA, če jih pokliče. »On nas pozna, resnično nas ljubi in želi osvoboditi srce bremen bojazni in ošabnosti. Ko mu naredimo prostor, postanemo zmožni izžarevati ljubezen. Na ta način boste lahko nadaljevali vašo veliko zgodovino evangelizacije, katere Cerkev in svet potrebujeta v teh nesrečnih časih, ki pa so tudi časi usmiljenja

Nazadnje pa je papež spregovoril o usmiljeni ljubezni, ki Cerkev naredi bolj privlačno. »Konkretna ljubezen je kristjanova izkaznica: drugi načini, kako se predstavimo, so lahko zavajajoči ali celo nekoristni.« Poklicani smo predvsem neutrudno graditi in ponovno graditi poti občestva ter mostove povezanosti in presegati pregrade ločitev, je prepričan papež Frančišek. Edino tekmovanje, ki je možno med Gospodovimi učenci je v tem, kdo je bolj sposoben ljubiti. »Potrebujemo kristjane, ki se ne pustijo premagati naporom in se ne prepustijo malodušju ob nasprotovanjih, ampak so razpoložljivi in odprti, pripravljeni služiti; potrebujemo ljudi dobre volje, ki dejansko, ne samo z besedami, pomagajo bratom in sestram v stiski; potrebujemo pravičnejše družbe, v katerih ima vsakdo lahko dostojanstveno življenje in predvsem pravično plačano delo«, je dejal papež. Usmiljeni pa po njegovih besedah postanemo tako, da najprej sebe prepoznamo kot potrebne usmiljenja in se nato ob ranah drugih ne zapremo vase, ampak se iskreno in zaupno odpremo Gospodu.

Papež na ekumenskem srečanju: Bodite glasniki miru in sprave!

Osrednji dogodek papeževega obiska Armenije je bilo nocojšnje ekumensko molitveno bogoslužje in molitev za mir. Papež je nekaj 10 tisoč zbranih povabil, naj nadaljujejo pot sprave med Armenijo in Turčijo.

Sveti oče je spomnil, da so bila srečanja katoliško in armensko apostolsko Cerkvijo vedno prisrčna in nepozabnia Zato danes lahko po njegovih besedah gledamo z zaupanjem proti dnevu, ko bomo z Božjo pomočjo v polnosti združeni ob Kristusovem daritvenem oltarju.

Papež s Karekinom II.
Papež s Karekinom II. © Radio Vatikan

Ob tem je papež izpostavil pričevalce, predvsem številne mučence, ki so s svojo krvjo zapečatili skupno vero v Kristusa. »Edinost namreč ni strateška prednost, ki jo iščemo zaradi skupnega interesa, ampak je tisto, kar nas prosi Jezus in kar moramo izpolniti z dobro voljo in vsemi močmi, da bi uresničili svoje poslanstvo: dosledno dati svetu evangelij.«

Da bi prišli do te edinosti, pa sta po papeževih besedah potrebna molitev vseh in rast v medsebojni ljubezni. »Samo ljubezen namreč lahko ozdravi spomin in rane preteklosti, samo ljubezen izbriše predsodke in omogoči spoznanje, da odprtost do brata očiščuje in izboljšuje lastna prepričanja«.

V drugem delu svojega nagovora pa se je osredotočil na mir, ki je danes zaradi številnih vojn tako ogrožen. Spomnil je na ljudi, predvsem z Bližnjega Vzhoda, ki so prisiljeni zapustiti vse in zbežati, ter na strašen genocid, ki ga je pred sto leti doživel armenski narod. Obenem pa je izrazil svoje občudovanje, da je bila krščanska vera tudi v najbolj tragičnih trenutkih armenske zgodovine pogonska sila, ki je zaznamovala začetek vnovičnega rojstva preizkušenega ljudstva.

Rane, ki so še ostale, pa nas po njegovih besedah lahko oblikujejo po ranah vstalega Kristusa, saj so bile spremenjene z ljubeznijo in so postale vrelci odpuščanja in miru. »Tako tudi največja bolečina, spremenjena z zveličavno močjo križa, česar glasniki in priče so Armenci, lahko postane seme miru za prihodnost,« je zatrdil sveti oče. Zato jim je zaželel, da se ne bi pustili premagati maščevanju, ampak postali graditelji miru ter aktivni pobudniki kulture srečanja in sprave.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...