Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Danes začenjamo 24-urno verigo molitve in posta za domovino

Slovenija | 23.06.2016, 05:00

Vsi verniki in ljudje dobre volje smo povabljeni, naj se danes in jutri pred 25. rojstnim dnem Slovenije povežemo v molitvi in postu za domovino. V ljubljanski stolnici bodo osrednjo molitveno verigo od 16h naprej spletale različne skupine in organizacije. Sklenile jo bodo po 24 urah s sveto mašo za domovino, ki jo bodo darovali naši škofje. Pobudo poleg Katoliške Cerkve popirajo še Evangeličanska in Srbska pravoslavna cerkev ter Islamska skupnost pri nas. Njeni predstavniki so ob srebrnem jubileju naše države strnili svoje želje prebivalcem raja pod Triglavom.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore Slovencem želi veselje. "Države se moramo veseliti, ker je naša, ker nastaja skozi naše delo, ker se je rodila iz naše odločitve in je ne damo nikomur." Nadškof Zore prav tako želi, da bi v Sloveniji živeli za resnico, da bi ji brezpogojno zavezani, a v ljubezni. "Če hočemo stopiti na pot resnične svobode, bomo morali biti sposobni sprejeti resnico, ter v njej moliti kesanje in odpuščati." Nadškof Zore želi še, da bi vsi prebivalci Slovenije doživeli, kaj pomeni varnost, da bi se, torej, lahko zanesli na ustanove, da bi te vršile svoje poslanstvo in bi bile v službi ljudi. Vse skupaj je tudi povabil, naj imamo radi državo.

Naj se je bolj zavedamo, je medtem povabil evangeličanski škof Geza Filo. "Praznovanje obletnic je vselej dobra priložnost, da pogledamo na to, kaj smo storili do zdaj, ali smo storili dovolj, ali dovolj ljubimo svojo domovino in ali dovolj ljubimo tudi svojega soseda." Verniki po njegovih besedah lahko naredimo marsikaj, saj imamo trdne temelje. "Na podlagi svoje vere smo spravljeni z Bogom. Spravimo se tudi med seboj!"

Po besedah paroha Srbske pravoslavne Cerkve Perana Boškovića sprave ne bo brez kesanja in odpuščanja. Sam želi, da bi Slovenija znova zasijala kot zvezda. "S tem, kar ima, s sposobnimi ljudmi, ki živijo v njej, Slovenija to zmore. A malo se je treba potruditi."

Podobno je poudaril mufti Islamske skupnosti Nedžad Grabus. "Pomembno je veliko delati, manj jamrati. Potruditi se je treba, da sami naredimo čim več dobrega."

Vsi štirje upajo, da bomo čez 25 let lahko o Sloveniji govorili z drugačnim razpoloženjem.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...