Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med današnjo avdienco z begunci (foto: Radio Vatikan)
Papež med današnjo avdienco z begunci

Papež pri katehezi: Gospod, če hočeš, me moreš očistiti!

Svet | 22.06.2016, 10:14 Marjana Debevec

Papež Frančišek se pripravlja na tridnevno potovanje v Armenijo, ki ga bo začel v petek. S tem namreč želi vrniti obisk katolikosu armenske apostolske Cerkve, opogumiti katoliško skupnost ter spomniti na pokol Armencev. V današnji katehezi, ki je kot običajno potekala na Trgu sv. Petra, pa je papež zbranim spregovoril o besedah gobavca, ko je Jezusu izrazil svojo vero z besedami: če hočeš, me moreš očistiti.

Gobavec prizna Jezusovo moč. Prepričan je namreč, da ga Jezus lahko ozdravi. Ta vera mu je po papeževih besedah dala moč, da je premagal vse ovire na poti do Njega in ga nagovoril z besedo Gospod. »Prošnja gobavca nam dokazuje, da Jezusu ni treba namenjati dolgih govorov. Dovolj je le nekaj besed, ki pa so podkrepljene s polnim zaupanjem v njegovo vsemogočnost in dobroto«, je dejal Frančišek. Zaupati se Božji volji po njegovih besedah pomeni vrniti se k njegovemu neskončnemu usmiljenju. »Ne obstaja noben drug kraj, kjer bi se lahko počutili bolj varne«, je poudaril. Zbranim je zaupal, da pred spanjem vedno zmoli to molitev: 'Gospod, če hočeš, me moreš očistiti' in pet očenašev – vsakega za vsako Jezusovo rano, s katerimi nas je očistil.

In kaj je storil Jezus? Gobavca se je dotaknil, čeprav je bilo takrat to prepovedano, in ga ozdravil. »Kolikokrat na cesti srečamo uboge! Lahko smo celo velikodušni, sočutni z njim, vendar pa se jih navadno ne dotaknemo. Ponudimo jim denar, vendar jim ne stisnemo roke. Pozabljamo pa, da je to Kristusovo telo!«, je bil odločen sveti oče. Če se dotaknemo ubogega, nas po papeževih besedah to lahko očisti hinavščine in nemira zaradi njihovega položaja.

Ob tem je papež pokazal na mlade begunce, ki so danes sedeli ob njem. Mnogi si mislijo, da bi bilo bolje, če bi ostali v svojih deželah. »Številni jim imajo za izključene. Prosim vas: to so naši bratje! Kristjan ne izključi nikogar!«.

Obenem pa nam omenjena evangeljska prilika po papeževih besedah tudi govori, da milost, ki deluje v nas, ne išče senzacij; s tem, ko se je pokazal duhovnikom, je bil gobavec znova vključen v družbeno življenje in povsem očiščen, obenem pa jim je pričeval za Jezusa.

Svojo katehezo pa je sveti oče sklenil z naslednjim povabilom: »Iskreno pomislimo na nas, na našo bedo... Kolikokrat jo pokrijemo s hinavščino dobre olikanosti. In prav takrat je potrebno, da smo sami, da pokleknemo pred Bogom in zmolimo: 'Gospod, če hočeš, me moreš očistiti!'.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...