Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Zore: Rad bi, da bi se od Marije Pomagaj učili sprejemati, živeti in izročati

Slovenija | 24.05.2016, 00:19

Pred praznikom Marije Pomagaj, ki je tudi zavetnica Radia Ognjišče, je bil sinoči na Brezjah večer slovenskih krščanskih izročil, ki že 40 let povezuje Slovence v domovini, zamejstvu in zdomstvu. Obenem je bila to zahvala sodelavcev, prijateljev in poslušalcev našega radia za prehojeno pot ter prošnja za blagoslov v prihodnje. Sveto mašo v narodnem svetišču Marije Pomagaj je daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki se mu je ob oltarju poleg glavnega in odgovornega urednika radia msgr. Francija Trstenjaka in rektorja svetišča na Brezjah p. Roberta Bahčiča pridružilo lepo število duhovnikov.

„Ti, Marija Pomagaj, povezuješ Slovence v domovini in po vsem svetu že 40 let. Prižigamo na naših domovih sveče z mislijo na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš narod v domovini in ki še danes povezujejo vse rojake slovenskega iztočila v svetu,“ je v uvodu v sveto mašo dejal rektor p. Bahčič in dodal, da je ta večer priložnost, da se Mariji nekoliko oddolžimo. „Ljubil te bom draga Marija, ne le z besedo. Hočem te ljubiti v dejanju in resnici, zato nočem ničesar storiti kar bi žalostilo Tebe in tvojega Sina. Marija Pomagaj te danes prosimo, pomagaj nam, da te bomo imeli radi in te bomo v življenju posnemali. Zato nas sprejmi draga Marija Pomagaj, ki si zavetnica vseh Slovencev in tudi Radia Ognjišče. Pod svoj plašč sprejmi nas svoje otroke, našo domovino in tudi vse rojake, ki so po vsem svetu,“ je še dejal Bahčič.

„Ko ljudje molijo s koleni, ko drsajo okoli Njenega oltarja, to je najbolj skrivnostno, najbolj globoko in najbolj iskreno izročanje vsega, kar smo in kar doživljamo,“ je v začetku pridige poudaril nadškof Zore ter vse povabil, da bi Marijo ob tem, ko ji izročamo svoja življenja, sprejeli tudi za svojo učiteljico. „Zato, da bi mi znali v svojem življenju uresničevati krščanska izročila se mi zdi, da se moramo od Marije učiti trojega. Najprej sprejeti, potem živeti in končno izročiti.“

Ob nadškofu Zoretu Trstenjak (desno) in Bahčič (levo)
Ob nadškofu Zoretu Trstenjak (desno) in Bahčič (levo) © p. Ivan Rampre

Tako kot Marija, ki je po Angelu sprejela načrt od Boga se moramo po besedah nadškofa tudi mi naučiti sprejemati to, kar nam daje Bog. „Sprejemati to kar nam izroča Bog. Tudi mi se moramo v življenju naučiti poslušati Božjo besedo. Kajti Bog danes ne govori nič manj, kakor je govoril v Marijinih časih ali pa kakor je govoril v kakšnem drugem obdobju zgodovine. Bog govori, vendar se ga moramo naučiti poslušati in sprejemati,“ je dejal nadškof Zore.

Živeti z Jezusom Kristusom in živeti krščanska iztočila pa je po besedah druga lekcija, ki nam jo daje Marija. „Kaj namreč pomaga, če je kristjan krščen, če je pri prvem obhajilu, če je pri birmi, kaj pomaga, če je kristjan poročen, Bog pa je istočasno odsoten iz njegovega življenja. Kaj pomaga, če imamo formalno gledano vse izpolnjeno, ne živimo pa iz Boga,“ se je vprašal nadškof Zore in vse povabil, da bi tako Marija, ki je sprejela božji načrt in ga živela, tega živeli tudi mi. „Tako mora biti tudi vsak kristjanov korak, kristjanov korak. Dejanja morajo biti kristjanova dejanja. Besede morajo biti kristjanove besede. Samo na ta način v resnici živimo iz Boga in za Boga. Samo na ta način v resnici živimo krščanska izročila in najprej živimo v Gospodu Jezusu Kristusu, v tem velikem daru Očeta, ki ga na poseben način s hvaležnostjo slavimo v tem svetem Letu usmiljenja,“ je o drugem zgledu Marije učiteljice dejal nadškof Zore, ki je nato spregovoril o izročanju. „Če ne znamo, ne zmoremo, nismo pripravljeni živeti prvih dveh drž sprejemanja in življenja, potem tudi izročati ne moremo. Potem naše življenje postane prazno in izročamo bolj ali manj zapise v arhivih, izročamo bolj ali manj folkloro, tradicijo, lepe običaje in navade, ne izročamo pa življenja, ne izročamo Boga. Če pa v resnici sprejemamo in živimo potem izročamo Boga. Če kristjan v resnici zaživi iz Boga, potem bo tega Boga nosil v sebi in ga ne bo mogel pred nikomer skriti,“ je poudaril nadškof Zore in to ponazoril z besedami, da ne glede na to ali bodo ljudje in razmere ugodni za poslušanje Boga, bo o tem govorilo naše življenje. „Kristjan mora vsak dan izžarevati iz sebe kot da je ta dan nekaj posebnega. Kajti ta dan živi iz Boga in ta dan živi z Bogom. In to življenje z Bogom mora sijati iz vsega njegovega bitja in to je izročanje. Ko začne vse naše življenje izročati Boga in vse kar živimo z Bogom našim bratom in sestram takrat se razprav začne velika nova evangelija našega sveta po Marijinem vzoru,“ je ob sklepu pridige dejal nadškof Zore.

Zbrani romarji v baziliki
Zbrani romarji v baziliki © ARO

Litanije so preli radijski sodelavci
Litanije so preli radijski sodelavci © ARO

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...