Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
KGZS (foto: ARO)
KGZS

Kakor si boste postlali, tako boste ležali!

| 22.05.2016, 11:00

V tednu, ki je pred nami so na vrsti volitve v organe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, te najpomembnejše nevladne kmečke stanovske organizacije. Za volitve je že vse pripravljeno, potekale pa bodo na dveh ravneh. V današnji tedenski kmetijski oddaji smo se ustavili ob volitvah za I. skupino t.i. fizičnih osebe, ki najbolj zanimajo naše poslušalce.

Kot dan volitev je določena prihodnja nedelja, 29. maja 2016, sicer pa so bili volilni upravičenci o vsem, tudi o mestu svojega volišča, približno 300 jih bo po vsej Sloveniji, že bili obveščeni po pošti. Volišča bodo odprta med 7. in 19.00 uro. Morda opozorim le še na to, da je mogoče voliti tudi predčasno in sicer v sredo, 25. maja 2016.

Na volitvah boste izbirali člane sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, v prvi skupini fizičnih oseb gre za 36 svetnikov in pa člane svetov območnih enot Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki ponavadi štejejo od 8 do 12 oseb. Volijo lahko člani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki bodo na dan volitev stari najmanj 18 let.

Podrobnejše informacije o volitvah lahko dobite na posebni spletni strani KGZS.

Volitve so pomembne. Še posebej v teh težkih časih za kmetijstvo

V zadnjih letih je velikokrat slišati, kaj bom šel na volitve, ker itak nimam nobenega vpliva na to, kaj se bo potem dogajalo. Tako razmišljanje vsekakor ni na mestu. Vsak glas šteje, in tiste, ki bodo izvoljeni in ste zanje glasovali, lahko vedno primete za besedo, kaj so obljubljali in kaj dejansko potem delajo.

Bl. Anton Martin Slomšek je opozarjal in to velja tudi za letošnje volitve. "Ne bodite zaspani za svojo srečo ali nesrečo, ampak odprite oči, oglejte si dobro in pomislite, koga boste volili! Izvolite može po božji volji, modre in pravične, srčne in resnične! Kdor preveliko obeta, malo izpolni. Izberite si može po njihovih dosedanjih delih, kako so se med vami dosedaj nosili in dobrega storili. Kakor si boste postlali, tako boste ležali!"

In prav zaradi tega, ker je res pomembno, kdo bo vodil Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije v prihodnjih letih, letih, ki ne obljubljajo nič lahkega, ampak bodo zahtevala veliko dela in prizadevanj, vas vabim, da greste na volitve in glasujete za tiste, za katere ste prepričani, da vas bodo dobro zastopali in so pripravljeni delati v dobro skupnosti. Kot pomoč pri odločitvi, pa lahko v nadaljevanju preberete, kaj liste kandidatov, ki sodelujejo na letošnjih volitvah, obljubljajo.

Kaj smo želeli vedeti?

V tako imenovani I. volilni skupini, v kateri volijo fizične osebe, se za mesta v Svetu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije poteguje štirinajst list. Vse predstavnike list sem v minulem tednu pozval, da mi pošljejo svoja stališča do treh vprašanj. In sicer:

1. Kaj boste storili, da bomo po štirih leti priča večji enotnosti in povezanosti med kmeti ter dvigu ugleda kmečkega stanu v družbi?

Mislim da vprašanja ni potrebno pojasnjevati, saj je prav od trdnosti in enotnosti odvisna moč, ki jo taka nevladna organizacija ima.

2. Kaj boste storili, da bodo državni organi Zbornico in njene strokovne službe bolj upoštevali in jih povabili k tvornemu sodelovanju pri vseh spremembah zakonodaje kmetijskega področja?

Že več let me preganja vprašanje, kako je mogoče, da v mnogih zahodnih državah oblast oziroma politika z roko v roki s predstavniki kmetov pripravlja zakonodajo in uredbe, ki krojijo kmetijsko politiko. In to v celotnem procesu od zasnove do izpeljave. Vsekakor bi bilo prav, da bi kaj takega postalo praksa tudi pri nas, izognili bi se veliko neproduktivne slabe volje, dokazovanja kaj ni prav in kaj ni realno, zapravljanju časa in živcev in tako naprej

3. Kaj po vašem mnenju danes manjka zbornici in kako boste te pomanjkljivosti v svojem mandatu odpravili?

Tako vprašanje je vsekakor umestno in prav zanima me, kako se bodo obljube tudi tokrat potem uresničevale v praksi.

In zdaj si lahko nalijemo čistega vina. Na poslana vprašanja, je odgovorilo sedem (7) list. Njihove odgovore objavljam v celoti, po vrstnem redu, kot so prispeli.

Lista Vinko But

Menimo, da med samimi kmeti ni toliko težav glede enotnosti in povezanosti. Težave nastopijo med svetniki zbornice, ki potem dajejo navzven takšen signal, pogostokrat iz političnih razlogov ali izrazitih nerealnih interesov posameznikov. S pozitivnimi povezovalnimi razpravami in argumenti na svetu zbornice bomo skušali preprečiti, da se v svetu zbornice ne bi zopet vzpostavila koalicija in opozicija.

Zavzemali se bomo za več taktičnega lobiranja do teh organov in prepričevanja z argumenti in podatki, v skrajnem primeru podpirali tudi uporabo ostalih zakonskih možnosti, kot je npr zbiranje podpisov za spremembo zakona ali pa organizacija opozorilnih protestov. Pogoj za uspeh pa je, da se najprej znotraj zbornice poenotimo, kaj je realno in kaj želimo doseči.

Kot lista, ki lahko dobimo enega ali dva svetnika, bistvenega vpliva na spremembe ne bomo imeli. Bomo pa s svojimi glasovi, če bomo izvoljeni podpirali vse izboljšave, ki lahko dolgoročno koristijo kmetom.

Kmečka lista - društvo za razvoj kmetijstva in podeželja

Kmetje, zadružniki, smo se že leta 2000 povezali in v okviru Kmečke liste – društva za razvoj kmetijstva in podeželja nastopili na volitvah v Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in bili najuspešnejša lista na vseh volitvah v organe zbornice. Postavili smo temelje zbornici, ki je postala evropsko primerljiva institucija. Glasno smo opozarjali na probleme kmetijstva in se odločno borili za pravice kmetov. Našo strokovnost vodenja zbornice smo dokazali pred leti, ko je kmečka lista uspela zagotoviti slovenskemu kmetu nepovratna sredstva, primerljiva evropskim.

Kmečka lista je v sodelovanju z zadrugami in drugimi nevladnimi organizacijami že pokazala enotni nastop v kmetijstvu, ki pa se je v zadnjih letih omajal. Naš cilj je ponovno vzpostaviti dobro sodelovanje z vsemi nevladnimi kmetijskimi organizacijami, saj le s skupnimi močmi lahko dvignemo ugled kmečkega stanu v družbi.

Kmetje si zaslužimo pravične cene kmetijskih pridelkov. Takšne, ki zagotavljajo dostojno življenje na kmetijah. Z nepovratnimi sredstvi in podporo lahko zagotovimo številna nova delovna mesta za nas in naše otroke v prihodnosti. Vrnimo domačo kakovostno slovensko hrano v vrtce, šole, restavracije in na naš jedilnik za varno prihodnost slovenskega kmeta.

Naš cilj je varna prihodnost slovenskega kmeta, slovenskih zadrug, živilskih podjetij in podeželja. Slovenski kmetje potrebujemo močno in enotno organizacijo z obveznim članstvom, ki bo povezovala vse kmete, gozdarje, zadruge in podjetja ter odločno in učinkovito nastopala do Vlade in pristojnih ministrstev pri vseh spremembah zakonodaje in skupne kmetijske politike ter razvoja podeželja. V Kmečki listi smo kritični do sedanjega dela zbornice. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v zadnjem mandatu postala podaljšana roka politike. Zbornica je izgubila ugled doma in na mednarodnem področju. S svojo neaktivnostjo na evropski ravni je zbornica izgubila vpliv in možnosti za sooblikovanje skupne kmetijske politike, zaradi česar so težave v slovenskem kmetijstvu še večje. Zbornica se je medlo odzivala na težave kmetov, bila premalo odločna ter je premalo zahtevala od ministrstva. To nameravamo spremeniti v prihodnje.

V Kmečki listi smo prepričani, da je bila zbornica v zadnjem mandatu premalo glasna in odločna. Zato nameravamo v prihodnje to spremeniti tako, da si bomo glasno, odločno in učinkovito prizadevali za varno prihodnost slovenskega kmeta in za višje odkupne cene, nižje davke in proti novemu izračunu katastrskega dohodka, za učinkovito pomoč pri naravnih nesrečah in višje podpore pri kmetijskih zavarovanjih, za manj birokratskih ovir, za ukinitev davčnih blagajn za kmete, za več nepovratnih sredstev za kmete, večjo pomoč in enakovredno obravnavo malih in hribovskih kmetij. Zavzemali se bomo za ustrezno politiko do divjadi in zveri ter ustrezne odškodnine, za več domače hrane v šolah in vrtcih, zaščito domače pridelave in predelave in za skupno sodelovanje vseh kmetijskih organizacij. Prepričani smo, da je naš program konkreten in izvedljiv. Stopimo skupaj za varno prihodnost slovenskega kmeta.

Lista govedorejskih društev Dobrepolje-Struge, Ribnica, Velike Lašče

Predvsem se bomo trudili, da bo v Sloveniji vzrejeno, v Sloveniji pridelano oziroma proizvedeno ustrezno označeno, proizvedeno po standardih, ki jih določajo pravilniki oziroma standardi za posamezna živila in način pridelave. Vsekakor morajo biti postopki transparentni javno znani potrošnikom, pridelki zdravstveno neoporečni. Trudili se bom najti poti in rešitve za skupne, enotne smernice prireje in pridelave značilne za posamezna območja, regije ter omogočiti kmetom, da se proizvedena hrana plasira čim bližje potrošniku. Predvsem pa je potrebno še bolj rigorozno stopiti na prste tistim, ki zlorabljajo zakonodajo, ki prodajajo hrano, ki ni pridelana v Sloveniji pod lažno oznako, da je poreklo iz Slovenije. Vsekakor bomo zagovarjali transparentnost, poštenost, doslednost in korektnost v delovanju zbornice, ki se bo morala v naslednjem mandatu še bolj postaviti na stran kmetov ter še bolj intenzivno predstavljati širši javnosti pomen kmetijstva, kmeta in podeželja.

Pomembna je pripadnost zbornici članstva, če bo članstvo čutilo večjo pripadnost, enotnost v zbornici, če se bo zbornica zavzemala za vse kmete in kmetijstvo, bo tudi članstvo nudilo večjo podporo. Verjetno bo morala zbornica stopiti v prve vrste in na posameznih točkah, ko ni napredka oziroma posluha na politični ravni tudi ustrezno ukrepati, bodisi z nepokorščino do izvajanja zakonodaje, bodisi s protesti ali v skrajnih primerih tudi z večjim zaostrovanjem ali vsesplošno stavko.

Na posameznih točkah in primerih manjka politično usklajenih akcij na zborničnem nivoju, na posameznih segmentih bo potrebno prevzeti več pobude, dajati več in boljše predloge ter ostro nasprotovati takrat, ko pride do nesmislov oziroma celo zelo škodljivih predpisov. Eden takšnih je letošnji pravilnik o dobrobiti govedi, ker predpis določa, da se morajo krave pasti min 120 dni neprekinjeno med jutranjo in večerno molžo, ko vemo, da se veliko kmetij poslužuje nočne paše v poletni vročini. Kako in kje se bodo živali pasle, če bo prišlo do ekstreme vročine in suše, ko ne bo paše? Pravilnik tega ne predvideva?? Do takšnega predpisa enostavno ne bi smelo priti oziroma ne bi smel biti sprejet!

Zbornica je ujeta v past med članstvom, ki plačuje članarino za delovanje zborničnega sistema na eni strani, na drugi strani pa ima službe, ki jih financira država za katere je vsako leto manj denarja in te službe morajo za normalno delovanje oziroma za delovanje v obstoječem obsegu zaračunavati določene usluge oziroma naloge kmetom, ki so člani zbornice. Zbornica se enostavno v takem sistemu znajde v konfliktni oziroma neprijetni situaciji, ko mora mnogokrat popuščati, če hoče zagotoviti ustrezna sredstva za delovanje služb.

Mi bomo zagovarjali striktnejšo razmejitev med javnimi službami in zborničnim sistemom.

Na posameznih nalogah se čuti tudi neprofesionalnost posameznih služb in kadrov, ker je veliko kadra brez ustreznih oziroma željenih praktičnih izkušenj iz gospodarstva oziroma kmetijstva, torej, najti ljudi z izkušnjami iz prakse na različnih nivojih in segmentih.

Nosilci Liste Anamarija Dimic, volilna enota Postojna

Ker zelo dobro poznamo vse probleme, s katerimi se ubadajo kmetje, bomo poskrbeli, da bodo kmetje s svojimi težavami in rešitvami slišani na vseh nivojih- od občinskih do območnih in državnega. Poskrbeli bomo za reden prenos informacij tako od kmetov do organov zbornice kot obratno.

Zbornica si mora z jasno opredelitvijo problemov in vizijo njihovih rešitev priboriti položaj in ugled tako pred državnimi organi kot kmeti samimi. Vodstvo se mora zavedati, da predstavlja več tisoč slovenskih kmetov, pri katerih v pozitivnem in negativnem vpliva na njihov položaj in razvoj.

Obrtna zbornica je primer, kaj pomeni prostovoljno članstvo. Zbornici manjka predvsem večja povezanost in občutek stanovske pripadnosti , da bomo skupaj lažje ali pa edino tako, razvijali kmetijstvo in podeželje.

Društvo SKZ - Slovenska kmečka zveza

Tako kot povsod, je tudi pri delovanju zbornice potrebna strpnost, spoštovanje, dialog in vključenost vseh, ki bodo dobili mandat za to, da bo v zbornici in v slovenskem kmetijstvu čez štiri leta bolje. Koliko pa bomo uspešni, pa bodo člani zbornice povedali sami čez štiri leta

Zbornica bi morala biti »slaba vest » državnih organov. Sodelovanje z državnimi organi je nujno potrebno, ne smemo pa dovoliti, da bi zbornica postala orodje za uresničevanje njihovih politik. Vendar samo močna in enotna zbornica bo lahko močan sogovornik do državnih organov. Podobno velja tudi za strokovne službe, ki delujejo v okviru zbornice

Zbornici danes manjka svežina, odprtost tako do svojih članov kakor tudi do celotnega prostora v katerem deluje. Manjka ji močan glas, da bo slišana in upoštevana v ključnih zadevah za svoje člane in celotno družbo. Povečali bomo prisotnost na terenu, a ne samo preko voljenih organov, ampak z dogodki, prireditvami, strokovnimi prispevki, medijsko podporo. Tako se ne bomo obrnili samo do svojih članov, ampak se bomo obrnili tudi na vse državljane, predvsem kot potrošnike slovenskih, domačih proizvodov. Povezovanje na vseh nivojih je torej nujno.

Kmečko društvo Cvetko Zupančič

KGZS je že v svoji osnovi organizacija, ki zastopa interese vseh članov, pri tem pa mora upoštevati posebnosti slovenskega kmetijstva in prisluhniti vsakemu posamezniku. Zato morajo zbornico voditi ljudje, ki so in bodo delovali povezovalno in bodo tudi v resnici zastopali interese članov. Skratka, zbornico naj vodijo ljudje, ki jim je v resnici mar za slovensko kmetijstvo in so k temu tudi nekaj pripomogli, ne pa da na njo pridejo tisti, ki želijo izkoristiti zbornico samo za lastne interese.

V tem mandatu je bilo že storjeno nekaj korakov naprej, saj smo po zaslugi zbornice in njenih organov uspeli omiliti ali celo zaustaviti kar nekaj poskusov dodatnih obremenitev kmetov. Recimo zaustavitev sprejemanja zakona o davku na nepremičnine, ukinitev vodenja obveznega knjigovodstva na kmetiji, znižanje obdavčitev subvencij, dokaj sprejemljiv zadnji predlog zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka. Seveda pa si bomo prizadevali, da bi naše predloge in stališča upoštevali že pri pripravi predlogov in da sploh ne bo treba zaostrovati naših zahtev.

Je pa naša moč oziroma moč zbornice v veliki meri odvisna tudi od aktivnosti naših članov. Če bomo člani zbornice še bolj enotni, če bomo znali preseči lastne interese in pokazali, da nam ni vseeno, potem bo naša pogajalska moč veliko večja in bo učinek našega sodelovanja pri oblikovanju kmetijske politike lahko veliko večji.

Morda je v organih zbornice še vedno premalo čutiti pripadnost kmetijstvu, skupnemu dobremu in oblikovanju skupnih interesov, da bi morda morali večkrat preseči samo lastne interese in da ne bi prevečkrat delovali po načelu »samo da je meni v redu, sosedu pa lahko crkne krava«. Zbornico morajo voditi ljudje s pokončno držo, ki bodo videli tudi težave sosedov in ne samo svojih. Zbornica se mora sedaj po opravljeni notranji stabilizaciji usmeriti tudi v bolj poslovne vode in poiskati rešitve za dodano vrednost domačih pridelkov in izdelkov. Zbornica mora prek javne službe kmetijskega svetovanja kmetom še naprej zagotoviti kmetom brezplačno osnovno svetovanje, seveda z ustreznim financiranjem države.

Kmečko društvo NSi

V prvi vrsti ne bomo nikogar izključevali. Vse dobre predloge, rešitve, zahteve bomo poskušali udejanjiti, predvsem pa jih predstaviti vladi, ministrom - uradnikom. Ugled bomo dvignili s transparentnostjo delovanja, na vseh ravneh bomo poudarjali, kako pomembni smo kmetje za ohranitev države, kulturne krajine in nenazadnje za samooskrbo z zdravo, kvalitetno domačo hrano. Zahtevali bomo, da bodo institucije s področja kmetijstva učinkovito opravljale svojo podporno vlogo. Poenostavitev administrativnih postopkov bo ugodno vplivala na krepitev konkurenčnosti slovenskega kmetijstva. Prizadevali si bomo za večjo profesionalizacijo in racionalizacijo dela javnih uslužbencev na področju kmetijstva. Kmetijska svetovalna služba mora biti bolj učinkovita na vseh področjih dela.

Kljub sofinanciranju KGZS s strani države, ne bomo popuščali, če bomo imeli argumente in upravičene zahteve. Predstavnike države, ministrstev bomo poskušali večkrat spraviti na teren, da sami začutijo realnost kmetijstva in gozdarstva. Pošteno jim je treba predstaviti dobre in slabe plati življenja in dela v kmetijstvu in gozdarstvu. Veliko neživljenjskih in škodljivih predpisov za področje kmetijstva je po našem mnenju posledica nepoznavanja specifik področja.

Predvsem manjka načelnost, vztrajnost in neizprosnost pogajanja. Glede na to, da se približujemo dnu ekonomike v kmetijstvu in gozdarstvu, je potrebno krivuljo obrniti navzgor. V našem mandatu bomo zmogli, saj imamo znanje, prakso in zdravo povezavo s politiko, ki nas podpira.

… tako boste ležali

Vse ostale liste se na naše vabilo, da nam posredujejo svoja stališča in odgovorijo na vprašanja niso odzvale. Komentar prepuščam vam.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.