Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Celestino Migliore (foto: Radio Vatikan)
Nadškof Celestino Migliore

Nadškofa Jurkoviča v Rusiji nasledil Celestino Migliore

| 30.05.2016, 12:43 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v soboto italijanskega nadškofa, 63-letnega Celestina Miglioreja, imenoval za novega apostolskega nuncija v Rusiji. Na položaju bo nasledil slovenskega nadškofa Ivana Jurkoviča, ki je Sveti sedež v Rusiji zastopal od leta 2011. 63-letni nadškof Jurkovič je bil v letošnjem februarju imenovan za stalnega opazovalca Svetega sedeža pri Organizaciji Združenih narodov v Ženevi.

Kot poroča Družina, je bil nadškof Migliore do leta 2010 stalni opazovalec pri Organizaciji Združenih narodov v New Yorku, pred šestimi leti pa je bil imenovan za nuncija na Poljskem. V času, ki ga je preživel v Varšavi, je bila podpisana zgodovinska skupna izjava poljske katoliške in ruske pravoslavne Cerkve za spravo med obema državama.

Položaj nuncija v Moskvi velja za posebej zahtevnega, saj je odnos ruske pravoslavne Cerkve, tradicionalno zelo blizu državi, do Vatikana precej zapleten. Papež Frančišek in moskovski patriarh Kiril I. sta se v letošnjem februarju srečala v Havani. To je bilo prvo srečanje voditelja ruske pravoslavne Cerkve z rimskim papežem.

Vir: druzina.si

 

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.