Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež diakonom: Bodite vedno pripravljeni služiti Bogu

Cerkev po svetu | 29.05.2016, 15:29 Petra Stopar

Papež Frančišek je na Trgu sv. Petra v Vatikanu daroval sveto mašo ob sklepu jubileja za stalne diakone. Te je v nagovoru po evangeliju povabil, naj služijo Božjim, ne svojim načrtom. Navezal se je na besede sv. Pavla, ki se je opredelil kot Kristusov služabnik in apostol. Ta dva izraza po papeževem prepričanju ne moreta biti nikoli ločena, saj kdor oznanja Jezusa, je poklican, da služi, kdor pa služi, oznanja Jezusa.

Kako biti apostol in služabnik, nam je prvi pokazal Gospod, ko nam je On, Očetova Beseda, prinesel veselo oznanilo; in ko je On sam, ki je veselo oznanilo, postal naš služabnik, saj ni prišel, da bi mu stregli, ampak, da bi stregel. Postal je »diakon vseh«, je zapisal cerkveni oče. Jezusov učenec ne more hoditi po poti, ki ni pot Učitelja. Če hoče oznanjati, ga mora posnemati, kakor je delal Pavel. Želeti si mora postati služabnik. Z drugimi besedami, kakor je evangelizacija poslanstvo vsakega kristjana, podeljeno s krstom, tako je služiti »način, s katerim se to poslanstvo živi«. Je edini način, kako biti Jezusov učenec. Krščansko življenje je »življenje služenja«.

Razpoložljivost: Kdor služi, ni ljubosumen varuh svojega časa

Papež Frančišek je nadalje razložil, kako začeti, da bi postali »dobri in zvesti služabniki« (glej Mt 25,21). »Kot prvi korak smo povabljeni živeti razpoložljivost.« Služabnik se vsak dan uči odtrgati se od težnje, da bi vse odrejal zase in da bi s seboj razpolagal, kakor bi sam hotel. Vsako jutri vadi podarjanje življenja, razmišljanje, da dan ne bo njegov, ampak ga bo preživel kot izročitev sebe. Kdor služi, ni ljubosumen varuh svojega časa, temveč se odpove, da bi bil gospodar svojega dne. Ve, da mu čas ne pripada, da je dar, ki ga prejema od Boga, da bi ga sam podaril: »Le tako bo zares obrodil sad.« Kdor služi, ni suženj dnevnega reda, ki ga je določil, temveč je s krotkim srcem razpoložljiv za nenačrtovano: »Pripravljen za brata in odprt za nepredvideno, ki nikoli ne manjka in je pogosto vsakdanje Božje presenečenje.« »Služabnik zna odpreti vrata svojega časa in svojega prostora tistemu, ki mu je blizu, pa tudi tistemu, ki potrka zunaj urnika, za ceno prekinitve nečesa, kar mu je všeč, ali počitka, ki si ga zasluži.« Na ta način, z življenjem v razpoložljivosti, je služenje diakonov po papeževih besedah brez osebnih koristi in evangeljsko rodovitno.

Krotkost: Krščansko služenje je posnemanje Boga s služenjem drugim

Današnji odlomek iz evangelija nam predstavlja dva služabnika. Prvi je stotnikov služabnik, ki ga Jezus ozdravi, drugi pa je stotnik sam, ki je v službi cesarja. Besede, s katerimi stotnik svoje pošlje k Jezusu, da le-ta ne bi prišel v njegovo hišo, so presenetljive in pogosto ravno nasprotne našim molitvam: »Gospod, ne trudi se! Nisem namreč vreden, da prideš pod mojo streho« (Lk 7,6); »nisem se  imel za vrednega, da bi prišel k tebi« (Lk 7,7); »tudi sam sem postavljen pod oblast« (Lk 7,8). Jezus se je začudil nad temi besedami, dotaknila se ga je stotnikova velika ponižnost in njegova krotkost. Krotkost je ena od vrlin diakonov.

Lahko bi se vznemirjal zaradi problema in z uveljavljanjem svoje avtoritete zahteval, da bi bil uslišan. Jezusa bi lahko celo prisilil, da bi prišel k njemu domov. A nasprotno se je naredil majhnega, bil je nevsiljiv, ni povzdignil glasu, ni hotel motiti. Vedel se je – morda ne da bi to vedel – v skladu z načinom Boga, ki je »krotak in iz srca ponižen« (Mt 11,29). Bog, ki je ljubezen, namreč iz ljubezni služi nam. Z nami je potrpežljiv, prizanesljiv, vedno pripravljen in naklonjen, trpi zaradi naših zmot, išče pot, kako nam pomagati in nas narediti boljše. »To so tudi krotke in ponižne poteze krščanskega služenja, ki je posnemanje Boga s služenjem drugim: ko se jih sprejema s potrpežljivo ljubeznijo; razumeva, ne da bi se utrudili; ko se jim da počutiti se sprejete, doma, v cerkveni skupnosti, kjer ni velik tisti, ki ukazuje, temveč tisti, ki služi«, (glej Lk 22,26) nikoli vpiti. V krotkosti, je povzel papež Frančišek, bo torej dozorela poklicanost diakonov biti »ministri dejavne ljubezni«.

Stalni diakoni pri sveti maši v Vatikanu; foto: Radio Vatikan
Stalni diakoni pri sveti maši v Vatikanu; foto: Radio Vatikan © Radio Vatikan

Da bi bili zmožni služenja, potrebujemo zdravje srca

O služabniku, katerega Jezus ozdravi, nam evangelij pove, da je bil svojemu gospodarju zelo drag in da je bil bolan. V njem se na nek način lahko prepoznamo tudi mi. Vsakdo med nami je Bogu zelo drag, ljubljen in izbran je z njegove strani; poklican, da bi služil, predvsem pa mora vsakdo biti notranje ozdravljen. »Da bi bili zmožni služenja, potrebujemo zdravje srca: srce, ki ga je Bog ozdravil, ki čuti, da mu je odpuščeno in ni ne zaprto ne trdo.« Dobro bo vsak dan z zaupanjem moliti za to, prositi, da bi nas Jezus ozdravil, da bi bili podobni Njemu, ki nas »ne imenuje več služabnike, ampak prijatelje« (glej Jn 15,15).

Papež je diakonom na koncu tako priporočil, da bi vsak dan v molitvi prosili za to milost. V molitev naj prinesejo napore, nepredvidene dogodke, utrujenost in upanje. To je prava molitev, ki življenje vodi h Gospodu in Gospoda v življenje. Ko diakoni služijo ob evharistični mizi, tam najdejo navzočnost Jezusa, ki se podarja za nas, da bi se nato sami podarili za druge: »Tako, razpoložljivi v življenju, krotkega srca in v nenehnem dialogu z Jezusom, vas ne bo strah biti Kristusovi služabniki, srečati in ljubkovati Gospodovega mesa v ubogih današnjega dne.«

Sreda, 1. junij – dan molitve sirskih otrok

Pred opoldansko molitvijo angelovega češčenja pa je sveti oče napovedal, da bodo v sredo, ko bo mednarodni dan otroka, krščanske skupnosti v Siriji, tako katoliške kot pravoslavne, obhajale posebno molitev za mir, med katero bodo protagonisti ravno otroci. Zato, je dejal papež, sirski otroci vabijo otroke z vsega sveta, da se jim pridružijo pri tej molitvi.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...