Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Bo papež leta 2018 obiskal Irsko?

Svet | 23.05.2016, 13:05 Marjana Debevec

Papež Frančišek naj bi ob svetovnem srečanju družin v Dublinu leta 2018 načrtoval obisk Irske, je v pogovoru za irski časnik Irish Independent napovedal dublinski nadškof Diarmuid Martin. Na njegovo povabilo za prihod na zeleni otok naj bi Frančišek v zasebnem pogovoru odgovoril: Prišel bom. Če ne jaz, pa moj naslednik.

Edini papež, ki je doslej obiskal Irsko, je bil leta 1979 Janez Pavel II.. Tedaj je med drugim obiskal Dublin, Limerick in romarsko središče Knock. Po navedbah medijev naj bi papeža Frančiška pot poleg Dublina vodila tudi na Severno Irsko, poroča Družina.

Zadnje svetovno srečanje družin je potekalo lansko leto v ameriški Filadelfiji, pobuda pa je nastala na željo papeža Janeza Pavla II. Načrtovanje in izvedba sta zaupana Papeškemu svetu za družino in škofiji gostiteljici.

Irska je do konca 20. stoletja sodila med najbolj katoliške države zahodnega sveta. Katoliška Cerkev pa je izgubila precejšnjo mero verodostojnosti po razkritju številnih škandalov spolnih zlorab s strani duhovnikov, redovnikov in redovnic nad otroci in mladimi ter mladimi materami, predvsem tudi zaradi dejstva, da je Cerkev za dogajanje vedela, vendar je ob vsem trpljenju zadeve raje prikrila. Odtlej si močno prizadeva za vnovično pridobitev zaupanja v državi. Irska je bila, po mnenju strokovnjakov, tudi zaradi tega nezaupanja v Cerkev prva država na svetu, kjer so bile istospolne poroke uzakonjene z referendumom.

Več o samem svetovnem srečanju družin pa bo znanega jutri, ko bo na tiskovnem uradu Svetega sedeža novinarska konferenca na to temo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...