Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Bazilika v Lurdu (foto: ARO)
Bazilika v Lurdu

V Lurdu se začenja letna konferenca Karitas Evrope

Cerkev na Slovenskem | 23.05.2016, 06:00 Petra Stopar

Preko tristo udeležencev iz več kot 42 evropskih držav se bo danes v Lurdu zbralo na štiridnevni konferenci krovne organizacije Karitas Evropa in iskalo rešitve za boj proti revščini, za krepitev solidarnosti in socialne vključenosti na vseevropski ravni. V Lurd se odpravlja tudi delegacija Slovenske Karitas.

Od ponedeljka, 23. maja, do četrtka, 26. maja, bodo sodelujoči na konferenci lahko izmenjali izkušnje in stališča o družini in revščini otrok, migracijah in azilu, sodelovanju v gospodarstvu ter socialni izključenosti in ranljivih skupinah v družbi.

Kot je v sporočilu za javnost pred začetkom konference povedal predsednik Karitas Evrope, škof iz Genta msgr. Luc van Looy, je revščina velika grožnja evropskemu projektu. »Kot kaže naše nedavno poročilo o končanju revščine v Evropi, ljudje v Evropi še vedno trpijo zaradi posledic finančne krize iz leta 2008. Varčevalni ukrepi so prinesli reze pri socialnih transferjih, ki so vitalnega pomena za najranljivejše med nami. Trenutna politika, ki je bolj naklonjena okrevanju gospodarstva kot pa osnovnim potrebam ljudi, je pravo nasprotje tega, kar uči družbeni nauk Cerkve,« je zapisal škof van Looy.

Danes v revščini in socialni izključenosti živi več kot 120 milijonov Evropejcev, zato predstavniki Karitas Evrope evropske voditelje pozivajo nujnemu ukrepanju. »Evropa mora oživiti vrednote, na temelju katerih je bila ustanovljena, in sicer vrednote solidarnosti, bratstva in dostojanstva,« še piše v sporočilu za javnost.

Generalni sekretar Karitas Evrope Jorge Nuño Mayer je ob tem opozoril na stiske migrantov in beguncev. »Globoko smo zaskrbljeni nad pomanjkanjem solidarnosti na področju migrantske krize in verjamemo, da mora Evropa prevzeti odgovornost ter se lotiti reševanja krize pri njenih koreninah. Karitas k temu prispeva z mirom in razvojnimi projekti, v katere so vključene ranljive skupnosti po vsem svetu,« je zapisal generalni sekretar.

Prvi dan konference v Lurdu bodo udeleženci, ki zastopajo 44 organizacij Karitas po Evropi, začeli z molitvijo, sledili ji bodo otvoritveni nagovori vodstva Karitas Evrope in gostiteljice Karitas Francije. Sodelujočim bosta svoj pozdravni nagovor namenila tudi organizacija Cor Unum in vodstvo Mednarodne Karitas, nato pa bodo začeli z delom in razpravami. Zadnji dan konference jih bo nagovoril tudi predsednik Mednarodne Karitas kardinal Tagle, dogajanje pa se bo sklenilo s sveto mašo, s katero bo francoska Karitas hkrati praznovala 70-letnico svojega delovanja.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...