Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pomoč Cerkvi v stiski: Razmere v Alepu grozovite

Svet | 06.05.2016, 14:35 Petra Stopar

Begunsko taborišče na severu nemirne Sirije je včeraj pretresel letalski napad, za katerega ni jasno, kdo ga je izvedel. Zaradi tega v Združenih narodih zahtevajo neodvisno preiskavo in napad na taborišče ostro obsojajo. V sirskem mestu Alep se medtem nadaljujejo spopadi med sirsko vojsko in džihadisti, saj za slednje premirje ne velja.

Begunsko taborišče v Sarmadi v pokrajini Idlib je pod nadzorom upornikov. Po podatkih Združenih narodov je v napadu umrlo 30 beguncev, med njimi 7 otrok, kakih 80 je ranjenih. Če je bilo taborišče namerna tarča, potem je šlo za vojni zločin, so poudarili v OZN in zahtevali neodvisno preiskavo, ki bi pokazala, kdo stoji v ozadju napada, ki se je zgodil kljub podaljšanju prekinitve ognja med uporniki in vojsko Bašarja al Asada v sosednji provinci Alep. V sirski vojski so vpletenost že zanikali.

Prekinitev sovražnosti za vso državo sicer velja od februarja, a je bila v zadnjih dneh kršena predvsem na območju Alepa. Poleg tega se sirska vojska tam bojuje še z islamskimi skrajneži, ki v premierje niso zajeti. To je težava, na katero opozarja tudi predstavnik humanitarne ustanove Pomoč Cerkvi v stiski.

»Težava je v tem, da skrajne skupine, kot sta Al Nusra in Daesh, ter različne neodvisne ekstremistične uporniške milice niso del uradnega premirja, in še naprej bombardirajo območje ter napadajo. Dokler se tega ne reši, v Siriji ne bo miru,« je dejal John Newton iz organizacije za angleško oddajo Radia Vatikan. Razmere v Alepu so, pravi, »grozovite«. »Minuli konec tedna, ko sta Ortodoksna in Vzhodna Katoliška Cerkev še po Julijanskem koledarju obhajali veliko noč, sta bili v nedeljo samo dve bogoslužji, zelo slabo obiskani, saj so ljudje na tisti dan mnoge svojce pokopavali, se zadrževali doma ali pa celo zapuščali mesto, saj smo slišali, da so bile ceste nabite s prebivalci, ki so bežali,« je povedal Newton.

Od začetka državljanske vojne v Siriji pred petimi leti je bilo ubitih že približno 400.000 ljudi, milijoni so zapustili svoje domove.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...