Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež prejema nagrado Karla Velikega (foto: Radio Vatikan)
Papež prejema nagrado Karla Velikega

VIDEO: Papež prejel nagrado Karla Velikega

Svet | 06.05.2016, 13:29 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v Vatikanu prejel mednarodno nagrado Karla Velikega, ki ga mesto Aachen podeljuje za zasluge pri prizadevanju za integracijo in povezanost v Evropi. V obrazložitve nagrade so med drugim zapisali, da je papež glas vesti, ki Evropo opominja na njeno nalogo graditi na gradnikih očetov Evropske unije in graditi demokracijo, svobodo, solidarnost in ohranjati stvarnost. Slovesnosti so se poleg voditeljev treh evropskih ustanov udeležili tudi nekateri visoki predstavniki evropskih držav, med njimi nemška kanclerka Angela Merkl in italijanski premier Matteo Renzi.

Slovesnost je odprl župan mesta Aachen, ki je uvodoma spomnil na nekatere izzive sodobne Evrope in težave, s katerimi se sooča. Terorizem ni rešljiv z reorganizacijo državnih struktur, ampak jih mora premagati Evropa kot celota, je zatrdil. Rešitev za vse izzive župan vidi v vrednotah, ki temeljijo v krščanstvu. Poudaril je še, da bi si morala celotna Evropa skupaj bolj prizadevati za človečnost.

Tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je po podelitvi nagrade poudaril, da se je Evropa znašla v preizkušnji, ki je večja, kot kdajkoli prej. Zato potrebuje meščane, ki se bodo zavzeli za povezovanje. Izpostavili naj bi tisto, kar nas združuje, in ne tistega, kar nas ločuje. Prav za to oznanilo je nagrajen papež Frančišek, je dejal Schulz. Očetje Evrope so namreč videli, da je Evropi šlo slabo, kadar je bila razdeljena in dobro, če je bila povezana.

Danes se soočamo z retoriko novih nacionalizmov, kar kaže, da smo v migrantski krizi pred izredno zahtevno preizkušnjo, a populisti se gredo svojo zlobno igro, saj spodbujajo strah, je zatrdil Schulz. Po njegovih besedah se 25 let po padcu zidu znova soočamo z zidovi in žicami. Te razdeljenosti pa nas po Schulzovem mnenju ne vodijo v prihodnost.

Spomnil je na tisoče ljudi, ki so se zatekli na Lezbos. Ljudje, ki jim pomagajo, pa kažejo, da Evropa še ima prihodnost in kažejo lep obraz stare celine, je sklenil svoj nagovor Martin Schulz.

Predsednik Evropske komisije Jean-Clauda Juncker je spomnil, da je Evropa več kot procesi, kriteriji in odstotki. Povedal je, da nas Evropejce vedno več stvari povezuje izven meja, marsikaj presega naše sporazume in pogodbe. Mir na naši celini je velika dobrina je poudaril in dodal, da je Evropa živeta odločitev za sobivanje in solidarnost. »Zato nam sveti oče trkate na vest in nas spodbujate, da bi bolje izkoristili velik potencial ter da se nam ni treba bati beguncev, saj je evropske moči za premagovanje te krize dovolj«, je prepričan Juncker. »Še naprej nas spodbujajte k enotnosti med nami in k temu, da bo Evropa vedno bolj lahko služila kot vzor za druge«, je dejal.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je poudaril, da politika in religija težita k istemu cilju. Simone Weil je zapisala: »Ko vidiš nekoga ležati nekoga na cesti, ga lahko Bog objame s svojim usmiljenjem, ne more mu pa dati kruha. To lahko storiš ti.« Ljudje iz politike in religije morajo opravljati svoje delo, je prepričan Tusk. V tem času velikih sprememb tako neverni kot verni potrebujejo Cerkev, ki je Cerkev za uboge, ki je korenita v usmiljenju; Cerkev, ki verjame v človeka in njegovo svobodo; ki spoštuje človeško življenje; ki zbuja toliko dobrega, ki ni Cerkev strahu. Evropa ne more biti zgrajena na poganskem kultu moči, je poudaril. Sveti Frančišek je povabil, naj oznanjamo ljubezen, kjer kraljuje sovraštvo in veselje, tam, kjer je žalost.

Zakaj naj bomo ponosni na Evropo? Zakaj je vredno skrbeti zanjo?, se je vprašal Tusk in odgovoril: Zaradi duha ljubezni in svobode. »Lahko bomo ponosni na Evropo, če bo podobna vam, sveti oče, če pa ne, ne moremo biti več ponosni nanjo«, je svoj nagovor sklenil Donald Tusk.

Mednarodna nagrada Karla Velikega iz Aachna se podeljuje vsako leto, in sicer za zasluge pri prizadevanju za integracijo in povezanost v Evropi. Papež Frančišek jo bo prejel zaradi njegovega sporočila miru in razumevanja, pa tudi sočutja, strpnosti, solidarnosti in integritete, ki zaznamujejo celoten pontifikat papeža Frančiška. »V teh časih, ko mnogi evropski državljani iščejo usmeritev, sveti oče pošilja sporočilo ljubezni in opogumljanja,« lahko preberemo v obrazložitvi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...