Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Mladika 3-4 (foto: Mladika)
Mladika 3-4

Izšla Mladika 3-4

| 01.06.2016, 05:10 Matjaž Merljak

Novo številko tržaške revije Mladika odpira uvodni članek ob 70-letnici slovenskih šol na Tržaškem, ki so jo tržaški Slovenci obeležili z osrednjo proslavo v Kulturnem domu v Trstu.

Avtor zapisa poudarja prazničnost dogodka, saj je šlo za dokaz svežine in prepričane zaverovanosti v prihodnost, vendar opozarja tudi na odsotnost uglednih institucionalnih predstavnikov deželne in osrednje italijanske vlade (ministrstva za šolstvo). Vse to nas dejansko opozarja, pravi uvodničar, da manjšina v državnih in vladnih krogih ostaja neznaten pojav, s katerim se ni vredno ukvarjati.

V Fokusu tokratne Mladike je razmišljanje o družini, njenih sodobnih oblikah v luči novih zakonskih ureditev in moralni dilemi, ki jo te ustvarjajo. O temi družine, o partnerskih zvezah, o t. i. Gender theory in o zakonski skupnosti v cerkvenem nauku so bili povprašani tržaška podžupanja Fabiana Martini, strokovnjak za bioetiko, pater frančiškan Tadej Strehovec, Vida Valenčič ter štandreški župnik in vikar za slovenske vernike na Goriškem Karlo Bolčina.

O družini v sodobni družbi in o posledicah novih spolnih teorij na otrokov razvoj se je Anka Peterlin pogovarjala z dr. Andrejem Perkom, psihologom, psihoterapevtom in doktorjem kliničnopsihološkega svetovanja.

Mladika 3-4 naslovnica
Mladika 3-4, naslovnica © Mladika
V rubriki Naš utrip je objavljen zapis o podelitvi letošnje 53. tržaške literarne nagrade Vstajenje prof. Mariji Pirjevec in govor, ki ga je ob slovesni podelitvi nagrade v Peterlinovi dvorani imel časnikar Jože Horvat. Sledi obširnejši članek o 70-letnici otroške revije Pastirček, v katerem se je Metka Šinigoj pogovarjala z urednikom priljubljene otroške revije Marijanom Markežičem. V rubriki Obletnica meseca je objavljen zanimiv zapis Leva Detele o Francu Jožefu, čigar stoletnica smrti poteka prav letos; za to priložnost so na Dunaju pripravili spominske razstave o njem, njegovem delu in o cesarjevem privatnem življenju.

Zgodovinar Renato Podbersić ml. je avtor članka o bolnišničnem redu sv. Janeza od Boga, to je reda usmiljenih bratov, katerih letos obhajamo 360. obletnico prihoda v Gorico.

Sledi tretji del intervjuja z inžernirko Devano Lavrenčič izpod peresa Erike Jazbar.

V četrtem delu spominskih zapisov Razmišljanje zdomske tržaške Slovenke avtorica Mirella Merkù pripoveduje o svojih igračkah iz otroštva in o moževem avtku, ki je dobil posebno mesto v nürnberškem muzeju igračk.

V literarni rubriki je objavljena novela Primoža Vresnika Bog igra z železniškimi tiri klavir, ki je prejela drugo nagrado na 44. literarnem natečaju revije Mladika, in prozni zapis o češnji, ki ga je napisala Bruna Marija Pertot.

V reviji je še predstavitev zadnje razstave tržaškega likovnega umetnika Edija Žerjala v tržaški Občinski galeriji in z novicami bogata Antena.

Mladi pisci so pripravili novo številko mladinske priloge Rast: odpira jo uvodnik Veronice Piredda in zapis Neže Petaros o pomenu športa za krepitev narodne zavesti. O Yen-ovem seminarju med madžarskimi Nemci piše Urška Petaros, ki je intervjuvala udeleženko seminarja Nastjo Slavec, Ksenija in Matej Kosmač pišeta o žensko obarvanem pesniškem večeru Vrtnice na obzorju v kavarni San Marco v Trstu, Gabrijel Milič pripoveduje o slovenskem mjuziklu Cvetje v jeseni, ki je gostoval v Kulturnem domu v Trstu, Tina Sbarbaro piše o tem, kako obleka spregovori našim možganom, Mojca Petaros pa je avtorica proznega prispevka Zimska pravljica.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.