Alen SalihovićAlen Salihović

NSKS čestita Van der Bellenu

| 25.05.2016, 09:52 Matjaž Merljak

Narodni svet koroških Slovencev NSKS čestita izvoljenemu predsedniku Republike Avstrije, profesorju Alexandru Van der Bellnu. Kakor je v svojem volilnem oglasu poudaril predsednik NSKS, Zdravko Inzko, je Van der Bellen izkušen, pošten in prisrčen človek, ki se verodostojno zavzema za pravice narodnih skupnosti.

Zato je Van der Bellen zaslužil našo podporo in je v Selah dosegel verjetno avstrijski rekord s 75% glasov. Odličen rezultat je dosegel tudi v Železni Kapli, v Bistrici v Rožu pa bi zadostovali dodatni štirje glasovi za Van der Bellena, da bi imel tesno večino tudi v tej občini.

Sicer pa so zaskrbljujoči izidi volitev po posameznih občinah Južne Koroške, kjer je kandidat svobodnjakov dosegel zelo široko podporo in nastaja vtis, da se vračamo v neke stare čase, ko je prav politika svobodnjakov hujskala proti narodni skupnosti, deželo Koroško pa spravila na politični in gospodarski rob oz. propad.

Profesor Van der Bellen je zagovornik odprte Avstrije, usmerjene v Evropo, je svetovljan, profesor ekonomije in po značaju človek, ki bo znal nagovoriti tudi tiste, ki ga tokrat niso podprli. Je človek, ki povezuje.

V manjšinjskih zadevah upamo, da bo kot močna moralna avtoriteta podpiral poštene in velikodušne rešitve v prid narodnim skupnostim, da bo dosledno zahteval izpolnitev podpisanih sporazumov, kot je to Avstrijska državna pogodba (ADP), in slišno opozarjal na odprta vprašanja iz memoranduma, to so Glasbena šola, reforma Zakona o narodnih skupnostih ter reforma na področju šolstva in izobraževanja.

Manjšina kakor vsako drugo živo telo potrebuje možnost, da se razvija in da se ustrezno njenim potrebam in potrebam sodobnega časa pozitivno razvija tudi zadevna zakonodaja. Zato smemo od novega predsednika Van der Bellena pričakovati jasno opredelitev tudi v zvezi s povišanjem podpor narodnim skupnostim v Avstriji, ki so faktično zamrznjene že 20 let, medtem ko so podpore strankam in seveda tudi plače politikov rasle. Sistemska rešitev pri podpori tiskanim medijem narodne skupnosti pa je obveza Avstrije od podpisa Avstrijske državne pogodbe leta 1955 naprej.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...