Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

9. konferenca slovenskih zdravnikov

| 25.05.2016, 10:29 Matjaž Merljak

V Ljubljani bo jutri in v petek potekalo strokovno srečanje zdravnikov iz sveta in Slovenija, ki ga v sklopu svojih strokovnih konferenc pripravlja Svetovni slovenski kongres SSK. To bo že 32. tovrstno srečanje, ki je namenjeno povečanju kroženja znanja, stikov in sodelovanja med našimi strokovnjaki, ki delajo v tujini in domovini.

SSK si želi tudi, da bi dobre vseslovenske izkušnje, dobre prakse, našle pot in svoje mesto v domovini, da bi s tem prispevali k boljšemu gospodarskemu razvoju in lepši prihodnosti Slovenije.

Osrednje programske točke srečanja so: Etika v medicini; Uspešen zdravstveni sistem - izziv sodobne družbe: sistemska organizacija ter primeri dobrih in slabih praks doma in po svetu; Transplantacija v Sloveniji in po svetu; Zdravniški poklic - od študenta do specialista v klinični praksi; Teme interne medicine in nevrologije.

Jutri bosta po uvodnih predavanjih, ki bodo v Domus medici na Dunajski 162 v Ljubljani in jih bodo imeli: Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa; Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije; Sandra Tušar, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje RS; Zvone Žigon, sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu; Pavel Poredoš, predsednik Slovenskega zdravniškega društva in Boštjan Žekš, svetovalec predsednika Republike za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, plenarni predavanji o etiki v medicini in ju bosta imela škof Anton Jamnik (Etični principi ohranjanja dostojanstva življenja) in Roberto Favaloro iz Argentine (Kako ponovno uvesti etične principe in humanizem v svetovno zdravniško prakso).

V petek bo konferenca potekala v predstavništvu Krke v Ljubljani na Dunajski 65, sklenila pa se bo pozno popoldne v Tavčarjevem domu na Visokem v Poljanski dolini.

Ob začetku konference bodo izdali tudi zbornik s prispevki sodelujočih v programu, ki bo na voljo na konferenci in kasneje v pisarnah Svetovnega slovenskega kongresa.

Soorganizatorji srečanja so: Zdravniška zbornica Slovenije, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani in Slovensko zdravniško društvo.

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...