Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Narodne župnije so velikega pomena

| 19.05.2016, 23:54 Matjaž Merljak

Rojaki iz Severnega Porenja v Nemčiji, ki živijo v škofijah Essen, Aachen, Köln, Münster in Paderborn so se na binkoštni praznik tradicionalno zbrali na srečanju v Essnu. Letos jih je posebej pozdravila referentka za narodne skupnosti Anja Funk in podčrtala pomen narodnostnih župnij. Na srečanje se je pokazalo tudi dobro in solidarno slovensko srce.

Slovenski župnik v Essnu Lojze Rajk je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da tovrstna srečanja potekajo že od začetkov delovanja slovenske župnije na tem območju, to je 58 let.

Rojakov je na srečanju iz leta v leto manj, saj so nekateri že odšli v večnost, drugi pa so se preselili v domovino. A tisti, ki so še ostali, se radi dobijo na tem tradicionalnem srečanju, ki poteka v cerkvi svete Jedrti oz. Gertrude. To jim po besedah župnika Rajka vliva optimizma in upanja.

Udeležencev je bilo letos približno dvesto. Najprej so se zbrali pri sveti maši, kjer je s petjem sodeloval lep del zbora Slovenski cvet iz Mörsa, del petja je bilo ljudsko, na orgle je igrala Danica Ban.

V cerkvi je pel del zbora Slovenski cvet
V cerkvi je pel del zbora Slovenski cvet © Arhiv slovenske misije v Essnu

Pri maši je bila tudi referentka za skupnosti z drugim maternim jezikom Anja Funk, ki je prej zastopala Nemce na vseh kontinentih. Prvič je bila s slovensko skupnostjo in je takoj začutila slovensko dušo: posebno zbranost, pričakovanje in lepoto slovenske pesmi. Zelo visoko je ocenila pomen narodnih župnij; za ljudi, ki so daleč od doma, veliko pomeni, da imajo bogoslužje v domačem jeziku.

V dvorani pod cerkvijo sv. Gertrude
V dvorani pod cerkvijo sv. Gertrude © Arhiv slovenske misije v Essnu

Po maši so odšli na praznovanje v dvorano, kjer so imeli kosilo, kulturni program in zabavo - že drugo leto zapored jim je za ples igral Ansambel bratov Žerjav.

Na srečanju se pokazala tudi solidarnost ob neljubem dogodku: nepridiprav je odtujil prenosni računalnik pevke tega ansambla in ljudje so samoiniciativno zbrali denar. Zbranega je bilo skoraj toliko, kot je bil računalnik vreden.

Na binkoštnem srečanju v Essnu je igral Ans. bratov Žerjav
Na binkoštnem srečanju v Essnu je igral Ans. bratov Žerjav © Arhiv slovenske misije v Essnu

Dobiček od prireditve in darove pri maši so bili namenjeni za Anin sklad, za družine z več otroki v Sloveniji.

V kuhinji je bilo veselo
V kuhinji je bilo veselo © Arhiv slovenske misije v Essnu

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...