Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Nagrajenke in minister Žmavc (foto: Matjaž Merljak)
Nagrajenke in minister Žmavc

Spodbuda k raziskovanju zamejstva in izseljenstva

| 11.05.2016, 14:38 Matjaž Merljak

Danes se je zaključil nagradni natečaj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za najboljša raziskovalna dela s področja zamejstva in izseljenstva. Letošnji je bil štirinajsti, prispelo je sedemnajst nalog, komisija je podelila sedem nagrad.

Minister Gorazd Žmavc je ob tem dejal, da USZS želi s tem spodbuditi dodiplomske in podiplomske študente k raziskovanju tematike povezane s Slovenci zunaj Slovenije - takoj ob državni meji kot oddaljenih čezoceanskih državah. Želijo tudi spodbuditi informiranost in poznavanje teh tem med raziskovalci, znanstveniki, s čimer se krepi njihova zavest o pomembnosti ohranjanja slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja.

Naglasil je še, da je to del prizadevanj za oblikovanje čim bolj učinkovite mreže slovenskih študentov, raziskovalcev, znanstvenikov in profesorjev, delujočih v Sloveniji in zunaj njenih meja. USZS je na univerzah v Ljubljani in Mariboru pripravil konferenci, namenjeni povezovanju in izmenjavanju raziskovalcev v Sloveniji in zunaj njenih meja. Ministra veseli dejstvo, da zanimanje med študenti za te tematike ne pojenjuje, ampak število prispelih del ostaja na isti ravni.

"Prebivalci matične domovine morajo poznati vitalne dele naroda izven meja Slovenije. Prav medsebojno povezovanje je temelj sodelovanja na vseh področjih od kulture do gospodarstva in športa. Bistvo takšnega povezovanja je utrjevanje občutka skupne pripadnosti istemu narodu, preseganje meja in vzpostavljanje nepretrganega čezmejnega kroženja idej, ljudi, kapitala in znanja, " je še dejal minister Žmavc in se ob koncu nagovora zahvalil profesorjem za spodbujanje zamejskih in izseljenskih tematik.

Nagradni razpis USZS je bil objavljen 3. septembra 2015. Do predvidenega roka je prispelo sedemnajst nalog, pet s področja izseljenstva in dvanajst s področja zamejstva. Dela je ocenila strokovna komisija, ki je bila razdeljena na podkomisiji za zamejstvo in za izseljenstvo. Nagrajeno delo je prejelo tudi denarno nagrado: prva nagrada je vredna 800 evrov, druga 600 evrov in tretja 400 evrov.

Letošnji natečaj je bil že štirinajsti. Do zdaj je prispelo 242 nalog, 85 je bilo nagrajenih. (Posnetek letošnje podelitve)

Nagrajenke in minister Žmavc
Nagrajenke in minister Žmavc © Matjaž Merljak

Od leve proti desni: Karen Ulian, Marije Prelc Tratnik, Tina Blatnik, minister Žmavc, Miša Glišić, Eva Batista in Vida Forčič

Letošnje nagrajenke

Izseljenstvo

1. nagrada: Marija Prelc Tratnik (diploma, predbolonjski program), Organizacije in identiteta Slovencev v Švici

2. nagrade komisija ne podeli;

3. nagrada (dve dobitnici):

Tina Blatnik, (magisterij znanosti), Angleško-slovenski jezikovni stik: primer ameriških Slovencev v Minnesoti

Eva Batista, (doktorat), Načini pripovedovanja o izkušnji druge svetovne vojne med Slovenci in argentinskimi Slovenci.

Zamejstvo

1. nagrada: Miša Glišić (diploma nižja stopnja bolonjskega študija), Literarni diskurz in konstrukcija kulturne identitete: Maja Haderlap (Angel pozabe) in Peter Handke (Še vedno vihar);

2. nagrada: Andrejka Žejn (doktorat), Določitev poteka izoleks v slovenskih narečjih na Avstrijskem Koroške;

3. nagrada (dve prejemnici):

Vida Forčič (magisterij), The Changing Role of Slovenian Schools in Italy: a Dynamic Path Towards the European Interculturality?

Karen Uljan (magisterij), La testimonianza d'amore nelle poesie di Ljubka Šorli: vita, opere e il progetto didattico.

Pogovorom z nagrajenkami prisluhnite v naslednjih oddajah Slovencem po svetu in domovini.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.