Alen SalihovićAlen Salihović

Znani nagrajenci USZS

| 04.05.2016, 13:09 Matjaž Merljak

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS je zaključil XIV. Nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu. Sporočil je imena nagrajenk in datum podelitve nagrad.

Med prejemniki nagrad XIV. natečaja so le ženske, in sicer: prvo nagrado za področje izseljenstva bo prejela Marija Prelc Tratnik, ki je v svojem diplomskem delu raziskovala organizacije in identiteto Slovencev v Švici. Komisija, ki je ocenjevala prispela dela, se je odločila, da druge nagrade ne podeli, sta pa zato dve dobitnici tretje nagrade: Tina Blatnik in Eva Batista. Prva je v svojem magisteriju znanosti raziskovala angleško-slovenski jezikovni stik, in sicer na primeru ameriških Slovencev v Minnesoti v ZDA, druga pa je v svojem doktorskem delu predstavila načine pripovedovanja o izkušnji druge svetovne vojne med Slovenci in argentinskimi Slovenci.

Med deli, ki so prispela za področje zamejstva, je komisija podelila vse tri nagrade, nagrajeke pa so štiri. Prva nagrada pripada Miši Glišič za diplomsko delo Literarni diskurz in konstrukcija kulturne identitete: Maja Haderlap (Angel pozabe) in Peter Handke (Še vedno vihar). Drugo nagrado bo prejela Andrejka Žejn za doktorat Določitev poteka izoleks v slovenskih narečjih na Avstrijskem Koroške. Prejemnici tretje nagrade sta: Vida Forčič za magisterij The Changing Role of Slovenian Schools in Italy: a Dynamic Path Towards the European Interculturality? in Karen Uljan za magisterij La testimonianza d'amore nelle poesie di Ljubka Šorli: vita, opere e il progetto didattico.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc bo nagrade podelil na posebni slovesnosti, ki bo v sredo, 11. maja 2016, ob 10:30 v Vili Podrožnik v Ljubljani.

Na podelitev so poleg medijev vabljeni udeleženke in udeleženci natečaja, njihovi mentorji, člani strokovne komisije za nagradni natečaj, člani Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, osebe s področja kulturnih, znanstvenih, vladnih in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s tematiko Slovencev v zamejstvu in po svetu idr.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...