Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

V Gibanju za otroke in družine odprti za sodelovanje z vsemi

| 30.05.2016, 16:18

Minuli konec tedna so obletnice svojega delovanja praznovale vse tri koalicijske stranke. V SMC so zaznamovali drugi rojstni dan, v DeSUS 25-letnico ustanovitve, v SD so se, kot so sporočili, spomnili 120-letnice strankarske organiziranosti socialne demokracije pri nas. Kot kaže, bodo omenjeni na prihodnjih volitvah lahko računali še na enega tekmeca. V Koaliciji Za otroke gre so se namreč po sedmih letih dela na področju pomoči otrokom in družinam odločili za preimenovanje in preoblikovanje ter napovedali dejavno vključitev v politiko.

Praznovanje obletnic delovanja treh koalicijskih strank so med drugim zaznamovale pikre besede prvaka DeSUS na račun partneric v vladi. Kot je dejal, je nenavadno, da dveletni otrok vodi državo. Še bolj nenavadno se mu zdi, da se neka stranka hvali z več kot stoletno tradicijo v državi, stari 25 let. Aleš Primc, ki vodi novo zaživelo Gibanje za otroke in družine, meni, da takšne in podobne izjave, čeprav se zdijo smešne in popestrijo dogajanje, ne prispevajo k boljšemu razumevanju politikov. "Karl Erjavec je poseben politik, je star lisjak slovenske politike. Znan je tudi po tem, da provocira." Kot dodaja Primc, v gibanju, ki je pred dnevi razgrnilo svoj program, ne želijo provocirati. "Za nas je delo za javno dobro resna stvar."

Z nekaterimi že obstoječimi strankami ima gibanje več, z nekaterimi manj skupnih točk, pri čemer Primc poudarja, da ne želijo izključevati nikogar. "Z neko skupino smo pripravljeni sodelovati tudi pri samo eni točki, da jo uresničimo, če se o njej strinjamo. Ne izključujemo sodelovanja z nikomer za dosego zastavljenih ciljev."

Primc to, da je gibanje povezovalni element med ljudmi in politiko ter med politiko samo, vidi kot osnovno poslanstvo. "Želimo biti tisti, ki spodbujamo k dialogu. Vnaprej povem, da pri nas ne bo pomembno, kdo predlaga neko rešitev, kot velja zdaj, ko kup predlogov, ki jih predlaga opozicija, ni sprejeti, ker jih pripravi opozicija. Podpirali bomo vse dobre predloge."

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.