Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Javna radijska oddaja tokrat v Gorici

Slovenija | 30.05.2016, 12:56

Na "Srečanje pod lipami" nocoj ob 20. 30 vabijo Kulturni center Lojze Bratuž, Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič in Radio Ognjišče. Okrogli mizi oziroma javni radijski oddaji smo dali naslov “Praznujemo 25 let naše skupne poti – Med Drago, Višarjami in Ljubljano”. Spregovoriti želimo o vlogi Slovencev izven meja nekdanje socialistične republike pri rojstvu samostojne države Slovenije, o dosedanji prehojeni poti v luči takratnih pričakovanj in o tem, kako naprej. Naši gostje so v dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž so Martin Brecelj, Bojan Brezigar, Franci Feltrin, Marjan Terpin, Sergij Pahor in dr. Branko Zorn.

Za izhodišče nam bo služila zanimiva oblentica. Narodni odbor za Slovenijo s sedežem v Buenos Airesu je 30. maja 1972 na Slovence doma, v zamejstvu in po svetu naslovil Poslanico narodu. Dokument, ki so ga objavili ob 55-letnici majniške deklaracije, med drugim vsebuje zahtevo, da se slovenski narod znotraj in zunaj meja Republike Slovenije reši pred duhovnim, političnim gospodarskim in kulturnim propadom; da slovenski človek raste v svobodi in politični enakopravnosti z vsemi narodi sveta; da je Slovenec, kjerkoli po svetu, priznan za enakovrednega člana svojega naroda, ne glede na stan, vero ali politično prepričanje, s pravico in dolžnostjo do demokratičnega soodločanja o slovenski usodi.

Duh Poslanice narodov je bil jasno izražen že v tridesetih letih, ko je Lambert Ehlich mladim na Svetih Višarjah predstavil svojo vizijo samostojne države Slovenije. Tudi v Dragi je skozi desetletja rasla in se krepila slovenska demokratična misel. O slovenski državnosti pa je bilo mogoče razmišljati šele, ko je prišlo do premikov v Ljubljani. Tudi zato smo tokratni okrogli mizi oziroma odaji dali podnaslov Med Drago, Svetimi Višarjami in Ljubljano.

Slovenija, Politika, Dogodki
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...