Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenske kopalne vode po oceni Arso čiste

Hrana in okolje | 25.05.2016, 15:40 Petra Stopar

Kakovost slovenskih 48 naravnih kopalnih voda sodi med najustreznejše v Evropi. Čistost celinskih voda je zadostna in primerljiva z drugimi evropskimi državami, čistost vode na morskih kopališčih pa je po ocenah Agencije RS za okolje odlična.

Za sezono na morju velja obdobje med 1. junijem in 15. septembrom ter na rekah in jezerih med 15. junijem in 31. avgustom. Agencija RS za okolje (Arso) kakovost kopalne vode preverja na približno tisoč merilnih mestih in s približno 4500 merilnimi napravami. Njena predstavnica Mateja Poje je v Žužemberku povedala, da vsako leto preverijo približno 400 vzorcev, meritve pa kažejo, da kakovost slovenskih celinskih kopalnih voda zadnja leta dosega ustrezno raven. Omenjene ocene potrjuje tudi evropsko poročilo o kakovosti kopalnih voda v uniji, ki Slovenijo glede čistosti kopalne morske vode uvršča med najboljše države, po kakovosti celinskih kopalnih voda pa v evropsko t. i. zlato sredino, je dodala.

Navedenih 48 kopalnih voda oziroma mest so po merilu, da mora kopališče med sezono dnevno obiskati vsaj 200 kopalcev, določili na Soči, Idrijci, Nadiži, Krki in Kolpi, na Bohinjskem in Blejskem jezeru ter na Šobčevem bajerju in morskih kopališčih. Sicer pa se na Arsu nadejajo, da bo kakovost vode na omenjenih kopališčih v letošnji sezoni ostala na enaki ravni.

Sicer za kopanje na območju vseh 48 naravnih kopalnih voda veljajo določena pravila. Plavalci smejo, na primer, na morju plavati le do 150 metrov od obale, na jezerih do sto metrov in na rekah do 30 metrov ob obrežja. Pojetova je med drugim tudi opozorila, da voda na omenjenih kopališčih ni pitna in primerna za kuho, po kopanju pa še je vsem kopalcem priporočila prhanje z neoporečno vodo.

Čistost kopalnih voda v bazenskih kopališčih je po podatkih iz leta 2014 predstavila predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Katarina Bitenc, ki je navedla, da se kakovost vode v slovenskih približno 600 bazenskih kopališčih izboljšuje in da je bilo predlani za štiri odstotke neskladnih vzorcev.

Hrana in okolje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...