Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Peršak novi kulturni minister, pričakovanja so velika

Slovenija | 20.05.2016, 15:36

Tone Peršak je novi minister za kulturo v vladi Mira Cerarja. Premier od njega pričakuje odločno ukrepanje za spremembe na tem področju. Večina v državnem zboru je menila, da jih bo uspel izpeljati. Na glasovanju ga je podprlo 51 poslancev, 12 jih je bilo proti.

Cerar od Peršaka v spremenjenih družbenih razmerah pričakuje odločno ukrepanje v smeri nujnih in evropsko primerljivih sistemskih sprememb, ki bodo omogočile ustrezno raven avtonomije v kulturi. "Njegove dozdajšnje reference vključno s poznavanjem delovanja ministrstva zagotavljajo, da bo lahko nemudoma pristopil k realizaciji zastavljenih ciljev." Premier ne dvomi, da bo Peršak posebno pozornost namenjal tesnejšemu medresorskemu povezovanju, sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in krepitvi dialoga z vsemi deležniki na področju kulture, še posebej z nevladnim sektorjem.

Njegove bogate izkušnje so omenjali tudi poslanci. "Lahko rečemo, da je kulturni v pravem pomenu besede. Hkrati ima tudi politične izkušnje," je poudaril Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS, ki je Peršaka predlagala na položaj. V SMC po besedah vodje strankine poslanske skupine Simone Kustec Lipicer verjamejo, da bo kot pronicljiv poznavalec razmer v kulturi odgovorno, vključujoče in tudi s prepotrebno mero potrpežljivosti opravljal zaupano funkcijo. "Peršaku bi na podlagi življenjepisa, ki so ga mediji v minulih dneh temeljito secirali, težko oporekali primernost za mesto prvega človeka v kulturi," je menila tudi Marija Bačič iz SD, kjer so prav tako glasovali zanj.

Peršaku niso nasprotovali nepovezani poslanci, ki upajo, da mu bo znanje, ki ga je pridobil kot državni sekretar, v novi službi v pomoč. Njegovo dozdajšnjo službo so kot prednost prav tako omenili v ZL. Niso mu nasprotovali niti poslanci N.Si. "Vi boste za Novo Slovenijo in za slovensko kulturo velik junak, če boste na prvi seji vlade predlagali razpravo in predlog, da se davčne blagajne, vsaj za kulturna društva, ukinejo. Boste velik junak. Takšne ukrepe potrebujemo. Iz cincanja ne bo nič," je dodal strankin poslanec Jožef Horvat.

Proti so glasovali poslanci SDS. "Slavospeve bomo peli, ko bodo na mizi rezultati," je bila odločna poslanka največje opozicijske stranke Anja Bah Žibert. Prav menjava na položaju ministra za kulturo se ji tudi zdi ena najbolj problematičnih in nerazumnih, saj je bila Julijana Bizjak Mlakar prva ministrica, ki je morala oditi, ker je ravnala zakonito v primeru problematike rudnika v Idriji. Kot je znano, je odstopila konec aprila.

Peršak je po potrditvi v državnem zboru že prisegel. "Vem, da je to zaupanje tudi, ne bom rekel breme, ampak zaveza, da se dela na ministrstvu lotimo z vso energijo." Peršak pričakuje plodno sodelovanje, na ministrstvu za kulturo je tudi že prevzel posle.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...