Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenske občine (foto: SVLR)
Slovenske občine

Vlada podaljšala razvojno podporo za območja z visoko brezposelnostjo

Politika | 20.05.2016, 15:25 Petra Stopar

Problemska območja z več kot 17-odstotno brezposelnostjo bodo še nekaj časa deležna dodatnih začasnih ukrepov razvojne podpore. A vlada je te ukrepe podaljšala le za Pokolpje ter občine Hrastnik, Radeče in Trbovlje, ne pa tudi za Maribor s širšo okolico.

Pogoje in postopek financiranja določa predvsem zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki se mu obetajo posodobitve, saj so o njih na seji Državnega zbora že razpravljali tudi poslanci. V zvezi s Pokolpjem je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti poslancem v sredini predstavitvi novele povedal, da je »že objavljen predlog različnih instrumentov, ki predvidevajo seveda kar nekaj sredstev v obdobju 2017–2020, tako da mislim, da to je dobra novica tudi za prebivalce oziroma za območje Pokolpja«.

V razpravi so se poslanci strinjali, da je skladni regionalni razvoj za Slovenijo ključnega pomena, a ni šlo brez kritik. Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je opozorila na trenutno stanje agencij: »Imamo 12 regionalnih razvojnih agencij, od tega šest javnih zavodov, en zavod in pet družb z omejeno odgovornostjo. Ob teh dvanajstih je v evidenci vpisanih še 14 drugih razvojnih institucij, ki skupaj z regionalnimi razvojnimi agencijami opravljajo splošne razvojne naloge v regiji. Ali jih res potrebujemo toliko? Ali morda teh dvanajst regionalnih agencij ne bi bilo dovolj? Ne nazadnje se financirajo na račun davkoplačevalcev. Delež seveda krije ministrstvo, delež pa krijejo občine.« Cantarutti se strinja, da bo v zvezi z učinkovitostjo agencij potreben tehten premislek.

V imenu Desus je poslanec Tomaž Gantar pozval k odpravi razvojnih razlik med regijami: »Ni dovolj samo uspešno črpanje evropskih sredstev na nivoju celotne države, ampak tudi pravična in enakopravna razporeditev le teh med posameznimi regijami. Že pri sami obravnavi nacionalnega reformnega programa za leti 2016, 2017 je bilo mogoče razbrati, da bo imela Slovenija v obdobju do leta 2020 na voljo 3,2 milijarde evrov. Poslankam in poslancem, poslanske skupine Desus pa se zdijo še kako pomembna tudi sredstva, ki so na voljo za aktivno staranje v skupnem znesku 43 milijonov evrov.«

Vrednost vseh ukrepov podpore za vsa problemska območja v celotnem obdobju od leta 2014 do 2020 znaša nekaj več kot 303 milijone evrov. Subvencije podjetjem znašajo okoli 56 milijonov evrov, krediti okoli 66 milijonov evrov, olajšave okoli 18 milijonov evrov in sredstva za infrastrukturo okoli 163 milijonov evrov.

Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.