Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pregled slovenskih dogodkov od petka, 13. maja, do petka, 20 maja

Slovenija | 21.05.2016, 08:10 Marjana Debevec

Teden, ki je za nami, so zaznamovale predvsem različne obletnice. Spomnili smo se 20. obletnice prvega obiska sv. Papeža Janeza Pavla II., v ponedeljek je minilo 26 let od zaprisege prve demokratično izvoljene vlade; spomnili smo se 26. obletnice oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite, 25 let tako imenovanih Pekrskih dogodkov ter nenazadnje dneva Slovenske vojske. Po odstopu ministrice za kulturo smo včeraj vendarle dobili novega ministra – to mesto je zasedel Tone Peršak, po Sloveniji pa je pretekli petek začel potovanje kip fatimske Marije romarice. O vsem tem in drugih dogodkih pa več v današnjem pregledu dogodkov od petka, 13. maja, do petka, 20. maja.

POLITIKA

Pisatelj in politik Tone Peršak je postal novi minister za kulturo v vladi Mira Cerarja. Državni zbor ga je včeraj potrdil z 51 glasovi za in 12 proti. Na funkcijo prihaja z mesta državnega sekretarja, ki ga je opravljal pod vodstvom ministrice Julijane Bizjak Mlakar. Ta je konec aprila odstopila. Predlagal pa ga je premier Miro Cerar.

Peršak je na podlagi referenc po Cerarjevem mnenju prava izbira za te izzive. Premier tako ne dvomi, da bo posebno pozornost namenjal tesnejšemu medresorskemu povezovanju, sodelovanju z lokalnimi skupnostmi ter krepitvi dialoga z vsemi deležniki na področju kulture, še posebej z nevladnim sektorjem.

Milan Brglez medtem ostaja predsednik državnega zbora. Predlog SDS, da se ga zaradi njegove odločitve, da ne razpiše roka za zbiranje podpisov pod referendumske pobude sindikata delavcev migrantov, razreši, je namreč sredi tedna podprlo 22 poslancev, proti pa jih je bilo 51.

Novi podpredsednik državnega zbora pa je postal poslanec SD Matjaž Nemec, prejel je 46 glasov, natančno toliko, kolikor je še zadostovalo za imenovanje. Glasove so mu namenili v vseh treh koalicijskih poslanskih skupinah, nekaj pomislekov pa so imeli v SDS in ZL.

Evropska komisija je za Slovenijo predlagala končanje postopka presežnega primanjkljaja. Kot ugotavlja, je Slovenija lani znižala primanjkljaj pod tri odstotke, s čimer je izpolnila pogoje v sklopu pakta stabilnosti in rasti. Kljub temu pa Bruselj poziva k reformnemu ukrepanju, predvsem na področju pokojninskega in zdravstvenega sistema. Tudi na Gospodarski zbornici Slovenije vztrajajo, da so nujne temeljite reforme, kot so davčna, pokojninska, zdravstvena, reforma trga dela, pa tudi optimizacija in racionalizacija javnega sektorja.

Sicer pa so ta teden tudi politično in družbeno življenje zaznamovale različne obletnice.

V ponedeljek je minilo 26 let od zaprisege prve demokratično izvoljene vlade. Preteklo soboto se je slednja na povabilo prvega premiera Lojzeta Peterleta sestala na Brdu pri Kranju. Ta je poudaril, da je državotvorni program slovenske pomladi doživel dve demokratični potrditvi, najprej z zmago Demosa na prvih demokratičnih volitvah, nato še s plebiscitom. Demosova vlada je po njegovih besedah opravičila zaupanje s konkretnimi dejanji. Ob tem je menil, da smo se osamosvojili od nedemokratične Jugoslavije, medtem ko se od stare Slovenije še nismo osvobodili. Kot je poudaril, potrebujemo premik v politični kulturi.

V Sloveniji sta bili v četrtek dve slovesnosti, povezani z obdobjem osamosvajanja naše države. Na Brdu pri Kranju so zbrani zaznamovali 26. obletnico oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite, v Mariboru so s slavnostno akademijo ob spominskem dnevu občine počastili tudi 25 let tako imenovanih Pekrskih dogodkov.

Manevrska struktura narodne zaščite je začela delovati 17. maja pred 25-imi leti. Njena naloga je bila zavarovanje osamosvojitvenih procesov, pobudnik za njeno ustanovitev pa je bil Tone Krkovič, ki je bil tudi njen prvi poveljnik.

Združenje Vrednote slovenske osamosvojitve je zato v ponedeljek zvečer pripravilo slovesnost, na kateri je spregovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman. Poudaril je, da je šlo pri manevrski strukturi za uporništvo z razlogom. "Brez slovenskega uporništva in strnitve vrst v odločilnih trenutkih ne bi bilo samostojne Slovenije," je dejal. Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs pa je poudaril pomen zavedanja, da samostojna država ni nastala sama od sebe "in da smo zanjo veliko žrtvovali". Obenem pa je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve v torek podalo kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. Očita mu, da je kot predsednik predsedstva maja 1990 zagrešil veleizdajo, ker ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe. Predsedstvo je namreč rabilo tri dni, da je ukazalo, naj Teritorialna obramba orožja ne predaja Jugoslovanski ljudski armadi.

Že pred dnevi je svoj dan praznovala Slovenska vojska, pri čemer se še naprej krešejo mnenja, ali je 15. maj pravzaprav ustrezen datum za to in ali ne bi bil primernejši kakšen drug dan. Ob vsem tem ne gre zanemariti, da se mora v letu, ko se spominjamo rojstva naše države, eden ključnih ljudi slovenske osamosvojitve, brigadir Tone Krkovič, pred sodiščem zagovarjati zaradi sestrelitve helikopterja Jugoslovanske ljudske armade nad Ljubljano junija 1991.

Sicer pa so ob dnevu Slovenske vojske vojašnice preteklo soboto odprle svoja vrata za obiskovalce. Državna slovesnost je potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Slavnostni govornik predsednik države Borut Pahor je ocenil, da ima Slovenska vojska v javnosti upravičeno velik ugled, kar pomeni, "da se ljudje na svojo vojsko zanesemo". Dodal pa je: »Za ohranitev in okrepitev svoje varnosti je potrebno posodobiti celoten varnostni sistem. Ta naloga je zahtevna, terja visoko strokovno usposobljenost, pa tudi visoko raven političnega sodelovanja.«

Za varnost domovine sta po njegovi oceni še vedno najbolj pomembna gospodarsko okrevanje in dvig življenjske ravni ljudi, a je v sedanjih razmerah pomembna tudi okrepitev varnostnega sistema in slovenske vojske kot njenega vojaškega stebra.

Pred slovesnostjo je v ljubljanski stolnici sveto mašo daroval predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan. Somaševal je vojaški vikar Matej Jakopič, ki je tudi pridigal. O vojski je spregovoril z vidika binkoštnega praznika: »Mi vojaki smo vedno v življenju na fronti med dvema duhovoma – dobri ali Sveti Duh in tisti slabi, ki mu rečemo tudi zli duh. In kolikokrat morajo naši vojaki na mirovnih misijah gledati zlu v oči, postaviti svoja življenja v tampon cono, da se sprte etnične skupine ne bojujejo več med seboj.«

Poleg pripadnikov Slovenske vojske so se pri maši zbrali vsi, ki bi se radi Bogu zahvalili za samostojno domovino in njene elemente suverenosti. Zvečer je sledila osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske na Gospodarskem razstavišču v prestolnici.

Tudi v Novi slovenski zavezi so pred dnevi praznovali 25. obletnico svoje ustanovitve. Ob tej priložnosti in ob svetem letu usmiljenja so minuli konec tedna poromali v ljubljansko stolnico, kjer so se zbrali pri zahvalni sveti maši. Sledila je spominska slovesnost, pri kateri so člani društva počastili spomin na žrtve komunističnega nasilja.

CERKEV

18. maja, se spominjamo rojstva sv. Janeza Pavla II., papeža, ki je dan pred tem pred 20-imi začel prvi tridnevni obisk Slovenije. Najprej se je odpravil na Brezje. V spomin na ta dogodek je v torek na Brzjah sveto mašo daroval apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz. Dan zatem je poljski papež daroval sveto mašo v Stožicah. Dogodek je bil pomemben za pomen krščanstva v našem narodu, je za naš radio poudaril nadškof Alojz Uran.

Popoldne istega dne pa je papež nagovoril mlade v Postojni. Župnija Matenja vas je zato v sredo zvečer pripravila zahvalno mašo. Slovesnost se bo začela ob 21. uri v postojnski župnijski cerkvi od koder so mladi odšli peš do spominskega križa od tam pa v cerkev sv. Danijela, kjer je bila sveta maša.

19. maja 1996 pa je papež Janez Pavel II. v Mariboru sklenil svoj obisk v Sloveniji. Maša v spomin je bila v četrtek v mariborski stolnici.

Na praznik Fatimske Marije je po Sloveniji petmesečno romanje začel kip fatimske Marije romarice. V tem tednu je obiskal že kar nekaj župnij. Najprej so Marijo, ki je pot začela na Brezjah, sprejeli v Mengšu, zatem v dekaniji Kamnik. Pot je nadaljevala v Domžalah. V četrtek popoldne je kip začel romanje po šenčurski dekaniji, danes pa so ga sprejele župnije kranjske dekanije.

V koprski stolnici se je preteklo soboto zbrano občestvo zahvalilo za dar življenja upokojenega koprskega škofa Metoda Piriha. Pred dnevi je namreč praznoval 80 let. Več kot četrt stoletja je vodil koprsko škofijo, zadnja štiri leta pomaga zdajšnjemu ordinariju, škofu Juriju Bizjaku. Škof Pirih se je v pridigi med drugim spomnil praznika in darov Svetega Duha, med katerimi je Cerkev.

Škofu Pirihu ob jubileju vse najboljše in Božjega blagoslova še enkrat izrekamo tudi sodelavci in poslušalci Radia Ognjišče.

Zavod sv. Stanislava v Ljubljani je v ponedeljek pripravil svetoletno romanje v ljubljansko stolnico. Nadškof Stanislav Zore je v pridigi poudaril, da če hočemo biti usmiljeni, se moramo naučiti poslušati: »Usmiljeni smo lahko, če smo za to pripravljeni, če najprej prisluhnemo. V evangeliju smo lahko slišali, da je Marija besede, ki jih je slišala ob Jezusovem rojstvu, shranila v svoje srce in se prav v to srce vedno znova vračala. Že ob pričetku svojega sodelovanja z Božjim načrtom je prisluhnila besedam angela. V moči tega poslušanja je tako mogla v sebi zbuditi dovolj usmiljenja, da je sprejela tudi besede svojega sina, ki ji jih je namenil na križu. Ko je postala Janezova mati, je postala mati nas vseh. Postala je mati nam, ki smo križali njenega sina.«

Romarje iz Zavoda Svetega Stanislava je tako pozval, naj Gospoda prosijo, da jih bo naučil poslušanja.

V župniji Stožice v Ljubljani, kjer so pred 20 leti gostili papeža Janeza Pavla II., je bilo preteklo nedeljo še posebej slovesno. Po dvaindvajsetih letih in po poravnanih dolgovih so med dopoldansko sveto mašo posvetili župnijsko cerkev. Obred v cerkvi Svetega Duha je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Cerkev je po njegovih besedah prebivališče Boga med ljudmi, kraj v katerem se bodo zbirali verni, ki ga bodo imeli za svoj dom in iz katere bodo odhajali kot oznanjevalci. Dodal pa je še, da pred oltarjem ne sme biti nihče samo gledalec.

Pridigi je sledila posvetitev oltarja. Obred posvetitve cerkve in oltarja sodi med najslovesnejša bogoslužna opravila, kajti kraj, na katerem se zbira krščansko občestvo k poslušanju božje besede, k prošnjam in hvalnim molitvam k Bogu, predvsem pa k obhajanju svetih skrivnosti; in v katerem se hrani najsvetejši evharistični zakrament, je še posebej podoba Cerkve, božjega svetišča, zgrajenega iz živih kamnov, so zapisali v župniji Stožice.

Združenje animatorjev oratorija Ljubljana je preteklo soboto v prostorih župnije Kranj-Šmartin, danes pa na Rakovniku pripravil prvi del delavnic o katehezah. T. i. projekt »Skatehezajmo se« je zbral oratorijske voditelje, katehete in animatorje. Letošnji poudarek je temeljil na tem, da je bistvo kateheze izkušnja Boga.

DRUŽBA IN KULTURA

V nabito polni baziliki na Ptujski Gori je bil na predvečer praznika binkošti 12. festival Marijafest. Na njem se je zvrstilo veliko izvajalcev sodobne krščanske glasbe, Mariji pa je bilo podarjenih pet čisto novih skladb. Te so odmevale tudi na temo aktualnega svetega leta. Zbrane je na festivalu nagovoril tudi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl: »Vesel sem, da je naš pogled v tem svetem letu najprej usmerjen k Očetu, ki je usmiljen in v ta odnos ljubezni vabi vsakega izmed nas. Mi velikokrat živimo drug ob drugem ali celo drug proti drugemu in zato ne moremo svojega življenja zaživeti v vsej svoji polnosti. Danes smo zbrani pri Mariji, ki nam vedno kaže pot k svojemu Sinu Jezusu, da bi poglobili naš odnos z Bogom. Marija s svojo vero, zaupanjem v Boga in s svojo poslušnostjo nas kliče k posnemanju. Za nas moli, nam pomaga, nas spremlja na poti naše rasti vere, spremlja nas v naših prizadevanjih, da bi naša občestva vedno bolj postajala pristna in pričevalna, da bi pričevala ljubezen in usmiljenje. Zato sem vesel, da je Marijafest odprt tudi za stiske naših bližnjih,« je dejal nadškof in se zahvalil vsem, ki so darovali za družino, ki je v požaru izgubila streho nad glavo in vire za preživetje.

Festivalskemu delu je sledil tudi del slavljenja in češčenja Najsvetejšega.

Na festivalu, ki letos prvič ni bil tekmovalnega značaja, so nastopili: Skupina Dominik: MARIJA, VSE MILOSTI POLNA, Antonio Tkalec: MATI MOJA Vičar Franc, Klaudija: PROŠNJADuo Aledory: DIJETE SI MOJE LJUBLJENO, Rozala Arko: NAŠA MATI, Skupina Adoro: MATI USMILJENJA, Skupina Svetnik: DOTIK USMILJENJA, Veronika Jambrek: POGLED DUHA SVETOGA, Petra Stopar: V TEBI NAJDEM UPANJE in Branka Božič: MARIJA.

V ljubljanskem Cankarjevem domu so se preteklo nedeljo zvečer na 23. letnem koncertu predstavili zbori in orkester Zavoda svetega Stanislava. Za geslo dogodka so izbrali besede: Glej ta naš svet. Navezujejo se na geslo tega šolskega leta: Stvarstvo občudujem, ljubim in varujem. Program je ponudil pestro paleto glasbe različnih slogovnih obdobij - od renesanse prek klasicizma do sodobnosti, jazza in filmske glasbe.

Na Ptuju pa so lahko obiskovalci v teh dneh spoznali in okusili domače dobrote. V minoritskem samostanu so namreč pripravili že 27. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Ob sami razstavi, na kateri si je bilo mogoče ogledati več kot 1000 izdelkov s kmetij, ki so na letošnjem ocenjevanju dobili priznanja, so organizatorji tudi letos pripravili bogat spremljevalni program.

Letos so kmetje v ocenjevanje poslali 1304 izdelke, vsem tistim, ki so dosegli priznanja in znake kakovosti pa jih bodo podelili danes in jutri.

ŠPORT

Nogometaši ljubljanske Olimpije so si preteklo soboto krog pred koncem Prve lige Telekom Slovenije zagotovili naslov državnega prvaka za sezono 2015/2016. Do njega so prišli po zaslugi zmage z 1:0 v Velenju proti Rudarju. Po njej imajo 71 točk, tri več od Maribora, ki je zmagal s 3:1 v gosteh pri Krki. Zeleni so tako po 21 letih prekinili vladavino vijoličastih in naslov državnega prvaka spet vrnili v glavno mesto.

Slovenska kajakašica Urša Kragelj je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah na Slovaškem osvojila drugo mesto za Nemko Melanie Pfeffier. Tudi Luka Božič in Sašo Taljat sta med kanuističnimi dvojci osvojila srebro, zmagala sta domačina Tomaš Kučera in Jan Batik.

V Bolgariji so se preteklo soboto na tekmi svetovnega pokala merili telovadci. Naš Rok Klavora je na parterju osvojil drugo mesto, srebrno odličje pa si je priboril tudi Alen Dimic na drogu.

Osmo dirko svetovnega prvenstva elitnega razreda MXGP v tej sezoni, ki je bila v Italiji, je v nedeljo dobil domačin Antonio Cairoli. Slovenski dirkač Tim Gajser je končal na tretjem mestu. Z novimi stopničkami, že osmimi v sezoni, je ohranil skupno vodstvo.

Tjaša Oder je na evropskem prvenstvu v plavanju v Londonu dosegla nov slovenski rekord na 800 m in lasten rekord s prvenstva pred dvema letoma v Berlinu že v predtekmovanju popravila za sedem stotink sekunde ter se s četrtim dosežkom prepričljivo zavihtela v finale.

Čeprav sezone še ni konec - ostaja še finale lige prvakov v Milanu, španski mediji že poročajo o zgodovinskem dosežku, ki je uspel slovenskemu vratarju Janu Oblaku. Statistično gledano je najuspešnejši vratar v 113-letni zgodovini Atletica iz Madrida.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Sociala, Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...