Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež z otroki o stiskah beguncev

Svet | 29.05.2016, 11:15 Petra Stopar

Papež Frančišek se je včeraj v Vatikanu srečal z nekaj sto najmlajšimi pripadniki različnih etničnih skupin in verstev. Srečanje je bilo zelo čustveno. Pogovarjali so se o tragedijah in stiskah beguncev, posebej begunskih otrok. Svetega očeta je nagovoril tudi nigerijski deček, čigar družina in prijatelji so utonili v morju.

Omenjeni otroci so v Vatikan prišli s tako imenovanim Otroškim vlakom, ki je svojo pot začel v Kalabriji. Gre za vsakoletno pobudo, ki jo organizira Papeški svet za kulturo.

Begunci: Niso nevarni, ampak so v nevarnosti

Srečanje, katerega rdeča nit je bila imigracija, je bilo ganljivo in je nosilo naslov „Prinesli so jih valovi“. Med spontanim dialogom je papeža med drugimi nagovoril deček iz Nigerije. Prosil ga je za molitev za svojo družino in prijatelje, ki „so odšli v nebo“, ko so umrli v morju. Nekdo drug je papežu prinesel risbo, na kateri so bili narisani sonce, morje in valovi. „Valovi,“ je dejal otrok, „zaradi katerih ljudje lahko umrejo“.

Pri pobudi Otroški vlak so sodelovali Združenje Janeza XXIII., otroški orkester Quattrocanti iz Palerma in ravnateljica šole v kalabrijskem mestu Vibo Marina Maria Salvia, ki je papežu prinesla denar za otroke z otoka Lezbos ter pismo svojih učencev. Slednjega je predsednik Papeškega sveta za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi glasno prebral: "Mi, otroci, obljubljamo, da bomo sprejeli vsakogar, ki bo prispel v našo državo; nikoli ne bomo imeli za nevarnega sovražnika nekoga z drugačno barvo kože, nekoga, ki govori drug jezik ali je drugačne veroizpovedi.“ Niso nevarni, ampak so „v nevarnosti“, je še pisalo v pismu učencev.

Papež Frančišek jih je poslušal, se šalil z njimi, se smejal, kljub temu, da je bilo v ozadju mnogo žalostnih zgodb. Spomnil je, da so mu pred nekaj dnevi prostovoljni reševalci prinesli rešilni jopič, ki je bil last neke deklice, utopljene v morskih valovih. Niso je mogli rešiti. Papež je povabil, da bi to deklico, katere imena ne poznamo, vsak dal ime v svojem srcu.

Papež Frančišek v pogovoru z otroki
Papež Frančišek v pogovoru z otroki © Radio Vaticana

Oseba, ki zapre svoje srce, nima človeškega srca

Eden izmed otrok je v zvezi s krivico zaradi zavračanja imigrantov dejal, da so ljudje, ki jih ne sprejmejo, „zveri“. Papež mu je v šali odgovoril, da je študiral Heideggerja: „Govoril je, da oseba, ki zapre svoje srce, nima človeškega srca, saj ne dopusti, da bi šlo naprej; ima tako rekoč živalsko srce, kakor zver, ki ne razume.“

Na vprašanje deklice, kaj zanj pomeni biti papež, je na koncu odgovoril, da pomeni delati dobro, kar lahko stori. „Čutim, da me je Jezus poklical zaradi tega. Jezus je hotel, da sem kristjan. In kristjan mora delati tako. Jezus je hotel tudi, da sem duhovnik, škof. In duhovnik in škof morata delata tako,“ je dejal sveti oče otrokom.

Otroci pri papežu Frančišku
Otroci pri papežu Frančišku © Vatikanski radio

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...