Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Patriarhalni vikar za Jordanijo, Maroun Lahham (foto: Radio Vatikan)
Patriarhalni vikar za Jordanijo, Maroun Lahham

Patriarhalni vikar v Jordaniji o beguncih v tej državi

Cerkev po svetu | 29.05.2016, 07:00 Marta Jerebič

Jordanija, ki ima 6 milijonov prebivalcev, je sprejela 3 milijone beguncev. Patriarhalni vikar za Jordanijo, nadškof Maroun Lahham, je za spletni portal Vatican Insider pojasnil, da je razlog predvsem v njeni gostoljubnosti in dejstvu, da begunci prihajajo iz sosednjega Iraka in Sirije. Tudi on je prepričan, da je Islamsko državo možno ustaviti samo tako, da od nje prenehamo kupovati nafto po nizki ceni in ji prenehamo prodajati orožje. Vojna po njegovih besedah ne poteka samo v Siriji, ampak so vanjo vključene Amerika, Rusija, Evropa, Turčija, Savdska Arabija in Katar. Zlasti Ameriko je obtožil velikanske hinavščine, saj od Islamske države, ki je zasedla območja naftnih vrtin, kupuje poceni nafto in ji prodaja orožje. Če bo ta pipa ostala odprta, ne bo sprememb. Pojasnil je tudi, zakaj je izvažanje demokracije obsojeno na polom.

Patriarhalni vikar za Jordanijo je pojasnil, da sirski begunci večinoma živijo po posameznih jordanskih mestih. Razmere so se tako ponekod precej spremenile – 50 tisoč prebivalcem se je pridružilo 70 tisoč sirskih beguncev. Majhen del jih je v begunskih taboriščih, nekateri pa se že vračajo v domača mesta, ki so bila osvobojena. Kar se tiče sirskih beguncev, obstaja tesno sodelovanje med jordansko vlado in Jordansko Karitas.

Za iraške begunce je zgodba precej drugačna. V Jordanijo so prihajali v štirih valovih: leta 1991, 1993, 2003 in 2014. Do tega zadnjega vala je prišlo po padcu Mosula in ravnine Ninive, zato so ti begunci večinoma kristjani, katoličani. Vlada je zanje storila le to, da jim je dovolila priti, tudi brez potnega lista, saj so mnogi izgubili vse. Prepustila jih je Jordanski Karitas, ki mora poskrbeti za vse: hrano, dom, zdravniško oskrbo, izobraževanje.

Italijanska škofovska konferenca je nedavno prevzela dveletni program šolanja za 1500 otrok in za to namenila milijon in pol evrov letno. Patriarhalni vikar za Jordanijo je ob tem izrazil upanje, da bi se iraški begunci po dveh letih vrnili na svoje domove in da bo Jordanija bolj normalno zadihala, vendar pa se iraški begunci, ki so prišli iz Mosula in ravnine Ninive ne želijo vrniti. Po njihovem odhodu so tudi muslimanski sosedje ropali njihove hiše. Msgr. Lahham meni, da to govorijo tudi zato, ker imajo pred očmi tretjo možnost – oditi v ZDA in Kanado. A ko bodo spoznali, da imajo le dve možnosti – vrniti se v svojo državo ali ostati v Jordaniji brez dela, se bodo nekateri vrnili.Msgr. Lahham je povedal, da so se nekateri iraški kristjani iz Evrope že vrnili v Irak, saj se v Evropi niso uspeli prilagoditi.

O demokraciji pa je patriarhalni vikar za Jordanijo dejal, da se tega ne more izvoziti ali vsiliti, demokracijo se doseže, korak za korakom. Zahod je poznal eno samo obliko demokracije. Ni rečeno, da je takšno demokracijo mogoče izvajati na Kitajskem ali Bližnjem vzhodu. Papež Frančišek vedno govori o Cerkvi, ki ne sme biti osredotočena na samo sebe. Evropa pa je po Lahhamovih besedah prav taka: svoje kriterije želi uveljaviti po vsem svetu in to je zelo narobe, tako družbeno kot politično.

 

Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...