Alen SalihovićAlen Salihović
Lojze Grozde (foto: ARO)
Lojze Grozde

Obhajamo Grozdetov god

Oddaje | 27.05.2016, 00:30 Petra Stopar

Na današnji dan pred 93 leti se je v Zgornjih Vodalah v župniji Tržišče rodil blaženi Alojzij Grozde, dijak mučenec, čigar relikvije hrani romarsko središče Zaplaz v Škofiji Novo mesto. Na obletnico njegovega rojstva v Cerkvi na Slovenskem že šesto leto zapored obhajamo njegov god.

»Alojzij Grozde je čudovit zgled krščanskega življenja in tako vzor za vsakega kristjana, še posebej za mladino. Njegova mučeniška smrt iz prezira do vere razodeva zvestobo krščanskim idealom, ki so jih ljudje na našem prostoru, pogumno izpovedovali tudi v najhujših trenutkih življenja slovenskega naroda,« je ob praznovanju godu zapisal postulator postopka za Grozdetovo kanonizacijo msgr. Igor Luzar.

Alojzija Grozdeta je za blaženega v imenu papeža Benedikta XVI. razglasil tedanji državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, ko je dejal: »Po goreči želji našega brata Andreja Glavana, novomeškega škofa, in drugih bratov v škofovski službi ter mnogih vernikov, in potem, ko smo slišali za mnenje Kongregacije za zadeve svetnikov, z našo apostolsko oblastjo dovoljujemo, da se častitljivi Božji služabnik Alojzij Grozde, verni laik iz Katoliške akcije in mučenec, ki je v moči evharistije s svojo stanovitno vero in zvestobo do Kristusa, sprejel preganjanje vse do mučeniške smrti, odslej imenuje blaženi in se njegov god obhaja na krajih in po ustaljenih pravnih predpisih vsako leto 27. maja, na dan njegovega rojstva in svetega krsta«.

Bl. Grozde je čaščenje evharistije ter Jezusovega in Marijinega Srca z veliko gorečnostjo širil med svojimi vrstniki, ker je hotel h Kristusu pritegniti čim več mladih. Njegovo dosledno in vzorno krščansko življenje je bilo zakoreninjeno v zakramentu sprave in v evharistiji, ki jo je imenoval »Sonce mojega življenja«. Na Mirni so ga 1. januarja 1943 pod krivo obtožbo umorili partizani. Tako je pretrpel mučeniško smrt, ki so mu jo prizadeli iz prezira do vere.

Relikvije bl. Aljozija Grozdeta na Zaplazu
Relikvije bl. Aljozija Grozdeta na Zaplazu © Gregor Lotrič

Njegove relikvije so bile ob prvem praznovanju godu leta 2011 s pokopališča v Šentrupertu prenesene v osrednjo svetišče novomeške škofije, v Marijino cerkev na Zaplazu, kjer so bile položene v oltar. Vsako prvo nedeljo v mesecu je na Zaplazu Grozdetov molitveni shod s sveto mašo, litanijami in molitvijo za kanonizacijo. Kapela z njegovimi relikvijami je v teh letih postala cilj mnogih romarjev iz vse Slovenije in iz tujine. Na njegovo priprošnjo so bila že nekatera uslišanja, o čemer je msgr. Luzar spregovoril tudi v krajšem pogovoru za naš radio.

Danes, 27. maja, bodo god bl. Grozdeta praznovali duhovniki dekanije Trebnje, s sveto mašo na Zaplazu ob 10. uri. V soboto, 28. maja, pa bo sveto mašo ob somaševanju duhovnikov daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Letošnji praznik bo posebej zaznamovan s svetim letom Božjega usmiljenja, saj je tudi Zaplaz s svetimi vrati kraj svetoletnega odpustka. Leto 2016-2017 pa je tudi 100. obletnica prikazovanj v Fatimi. »Pomenljivo je, da je bl. Grozde na svoji zadnji zemeljski poti nosil s seboj ravno podobice Fatimske Matere Božje, saj je želel širiti njena sporočila. To je bil tudi eden glavnih razlogov za njegovo mučeništvo in usmrtitev,« so še poudarili na novomeški škofiji.

Kraj Grozdetovega najdenja
Kraj Grozdetovega najdenja © Škofija Novo mesto

Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...