Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
papež na srečanju z velikim imamom (foto: Radio Vatikan)
papež na srečanju z velikim imamom

Papež z velikim imamom: Najino srečanje je že sporočilo

Svet | 23.05.2016, 13:55 Marjana Debevec

Papež Frančišek je opoldne sprejel velikega imama egiptovske univerze Al-Azhar, šejka Al-Tayyiba. Univerza velja za najuglednejšo teološko akademsko ustanovo sunitskega islama. Sveti sedež je z današnjim srečanjem znova vzpostavil dialog s sunitskim islamom, potem ko je ga je univerza leta 2011 prekinila.

»Srečanje samo je že sporočilo«, je dejal papež Frančišek, ko je v Vatikanu sprejel velikega imama Ahmeda al Tayyeba. Srečanje, ki je potekalo 25 minut, je potekalo v papeževi knjižnici. Srečanja so se udeležili tudi drugi verski in civilni predstavniki iz Egipta ter predstavniki papeškega sveta za medverski dialog s predsednikom kardinalom Tauranom na čelu.

Po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža p. Federica Lombardija je šlo za zelo prisrčno srečanje. Sogovornika sta izrazila velik pomen tega srečanja za nadaljevanje dialoga med Katoliško Cerkvijo in Islamom. Osrednji del pogovora pa sta namenila prizadevanju verskih voditeljev in vernikov za mir na svetu, zavračanju nasilja in terorizma, situaciji kristjanov na območjih konfliktov ter njihovi zaščiti.

Papež je imamu podaril okrožnico Laudato si o varovanju stvarstva in medaljon miru, srečanje pa sta sklenila z medsebojnim objemom. Obe delegaciji sta se zatem še srečali zasebno.

Spomnimo, da je februarja letos tajnik Papeškega sveta za medverski dialog obiskal univerzo Al Azhar v Kairu in velikemu imamu izročil pismo predsednika dikasterija kardinala Jean Louis Taurana. V njem kardinal zagotavlja svojo razpoložljivost za sprejem velikega imama v Vatikanu in spremstvo med uradno avdienco s papežem. Do tega srečanja je torej danes tudi prišlo.

Če pogledamo v Evropo, je dialog med kristjani in muslimani še posebej aktualen v mestih, kot je na primer Marseille, ki je sredozemski most med Evropo in Maghrebom. Tamkajšnji pomožni škof Jean Marc Aveline je za Radio Vatikan povedal, da bi lahko današnje papeževo srečanje z imamom spodbudilo tudi druga majhna podobna srečanja na terenu. »Poznam majhno krščansko skupnost, ki živi na območju, kjer je 95 odstotkov muslimanov. Gre torej za zelo kočljive a hkrati zelo lepe okoliščine. Današnje srečanje naj bi torej opogumilo ta majhna srečanja bratstva«, je še prepričan pomožni škof v Marseillu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...