Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež: Praznik Svete Trojice vabi, naj bomo sredi vsakdana kvas občestva

Cerkev na Slovenskem | 22.05.2016, 13:59

Tudi danes opoldne se je, kot je to običajno ob nedeljah, na Trgu sv. Petra v Vatikanu ob papežu Frančišku zbrala množica romarjev. Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je vse seznanil z veselo novico o včerajšnji beatifikaciji v italijanskem mesu Cosenza. Med blažene je bil prištet duhovnik in redovni ustanovitelj Francesco Maria Greco. Živel je na prehodu iz devetnajstega v 20. stoletje in vneto pospeševal duhovni in družbeni blagor.

Sveti oče je nato še povabil k molitvi za vse udeležence svetovnega vrha, ki se bo jutri začeli v Istambulu, da bi dosegli uresničitev glavnega humanitarnega cilja, ki je reševanje vsakega človeškega življenja, zlasti nedolžnih in nezaščitenih ljudi. Med pozdravi raznim skupinam je posebnega namenil skupini slovenskih zdravstvenih delavcev.

Na današnji slovesni praznik Svete Trojice je sveti oče spregovoril o veliki skrivnosti krščanske vere v Sveto Trojico, ki je življenjsko povezana ne le s pojmovanjem Boga in našim odnosom do njega, temveč je vir navdiha in sloga poslanstva našega vsakdanjega življenja.

Dejal je, da skrivnost Svete Trojice govori tudi o nas, o našem odnosu do Očeta, Sina in Svetega Duha. Z zakramentom svetega krsta smo namreč vključeni v srce Boga samega in v njegovo življenje, ki je občestvo ljubezni. Spomnil je, da nas to, „da smo ustvarjeni po podobi Boga, ki je občestvo, poziva k prepoznavanju tudi nas samih kot bitij v odnosu in k temu, da stike z ljudmi živimo v solidarnosti in medsebojni ljubezni. K temu smo zavezani zlasti znotraj skupnosti Cerkve, da bi tako vedno bolj postajala vidna podoba, ikona Svete Trojice. Seveda je takšne odnose treba graditi tudi v družbi, vse od družin do prijateljstev ter znotraj sveta dela. Povsod! Vse to so konkretne priložnosti, ki so nam ponujene za gradnjo vedno bolj bogatih človeških odnosov, prežetih z vzajemnim spoštovanjem in nesebično ljubeznijo“.

V nadaljevanju je dejal, da nas praznik Svete Trojice vabi, naj bomo sredi vsakdana kvas občestva, tolažbe in usmiljenja. V tem nas vse podpira moč Svetega Duha. Devica Marija, ki je v svoji ponižnosti sprejela voljo Boga Očeta in Sina spočela v moči Svetega Duha, pa naj nam pomaga okrepiti vero v skrivnost Svete Trojice in jo udejanjati v ljubezni in medsebojni edinosti.

Po molitvi in blagoslovu je papež Frančišek med drugim povabil, naj se v torek, 24. maja duhovno povežemo s katoličani na Kitajskem, ki v njenem svetišču v Sheshan v Šanghaju s posebno pobožnostjo slavijo Marijo kot Pomočnico kristjanov. Marijo Pomočnico naj prosimo, da svojim otrokom na Kitajskem izprosi sposobnost prepoznavanja znamenj nenehne Božje ljubeče prisotnosti. V tem Svetem letu usmiljenja naj katoličani, skupaj z ljudmi drugih plemenitih verskih izročil, postanejo konkretno znamenje ljubezni in sprave.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...