Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež v Amerniji tudi k obeležju genocida

Svet | 22.05.2016, 00:25 Marjana Debevec

Armenija se pripravlja na obisk papeža Frančiška, ki bo v to deželo odpotoval čez dober mesec. Med obiskom si bo ogledal tudi spominsko obeležje za žrtve genocida nad Armenci. Kot je zapisano v uradnem programu, ki so objavili v Vatikanu, se bo sveti oče 25. junija dobro uro zadržal ob spomeniku v kraju Zizernakaberd.

Spominski kompleks, ki leži zahodno od armenske prestolnice Erevan, spominja na dogodke iz obdobja med prvo svetovno vojno, ko je bilo med leti 1915 in 1918 v tedanjem Osmanskem cesarstvu v množičnih pobojih in gladovnih marših umorjenih med 300.000 in 1,5 milijona krščanskih Armencev, Grkov s Ponta, Asircev in Aramejcev. Papež je tedanje dogajanje lani označil kot genocid, kar je Turčijo močno vznejevoljilo. V protestni noti je zapisala, da je Frančišek »izničil mirovno sporočilo« obiska v Turčiji v letu 2014, poroča Družina.

Na dan prihoda v Armenijo, v petek, 24. junija, se bo papež v Erevanu po molitvenem obisku apostolske katedrale v Ečmiadzinu srečal s tamkajšnjim predsednikom Seržem Sarkisjanom in z armenskim apostolskim patriarhom Karekinom II. V soboto bo Frančišek po obisku spominskega kompleksa v Zizernakaberdu odpotoval proti Gjumriju, drugem največjem armenskem mestu, kjer bo na trgu Vartanants obhajal slovesno bogoslužje in nato obiskal dve stolni cerkvi. Zvečer se bo vrnil v Erevan in se tam udeležil ekumenskega srečanja in molitve za mir na Trgu republike.

V nedeljo so predvideni srečanje z armenskimi katoliškimi škofi v apostolski palači v Ečmiadzinu, slovesno bogoslužje v armenski apostolski stolnici in »ekumenski obed«, papež pa naj bi se sestal tudi z dobrotniki armenske apostolske Cerkve. Popoldne istega dne bo Frančišek v apostolski palači podpisal skupno izjavo, pred vrnitvijo v Rim pa bo nekaj časa preživel v molitvi v samostanu Khor Virap.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...