Alen SalihovićAlen Salihović
papež med redovnicami (foto: Radio Vatikan)
papež med redovnicami

Binkoštni ponedeljek – praznik Marije, Matere Cerkve

Svet | 16.05.2016, 10:34 Marjana Debevec

Obhajamo binkoštni ponedeljek, ki je tudi praznik Marije Matere Cerkve. Cerkev je ženska, ki je poročena s Kristusom, je dejal papež na nedavnem srečanju s predstavnicami Mednarodne zveze vrhovnih predstojnic redovnih ustanov. Posvečena ženska je po njegovih besedah ikona Cerkve in Marije. Brez Marije pa ne bi bilo binkošti. Obenem se je sveti oče znova zavzel za večjo vključenost žensk v življenje Cerkve, saj se s tem življenje Cerkve bogati.

Papež je v pogovoru z redovnicami odprl številna aktualna vprašanja. Za večjo vključenost žensk v življenje Cerkve po njegovem prepričanju ni potrebno duhovniško posvečenje. Nujno potrebne pa so v procesih odločanja, saj je ženski pogled na življenje drugačen od moškega, je poudaril Frančišek.

Vrhovne predstojnice so papeža vprašale tudi o možnostih pridiganja med mašo. Po Frančiškovih besedah gre za razliko med pridigo pri maši, ki je del evharističnega bogoslužja in torej teološko pripada duhovniku, ter pridigo, ki je del besednega bogoslužja. Slednjo ima brez težav lahko tudi ženska.

Papež je redovnice opozoril tudi dve skušnjavi. Prva je feminizem. »Vloga ženske v Cerkvi ni feminizem, ampak je pravica! Gre za pravico, ki izhaja iz krsta z vsemi darovi, ki jih ji je dal Sveti Duh. Ni treba zapasti v feminizem, saj bi to omejilo pomen ženske.«

Druga zelo močna skušnjava pa je klerikalizem. Danes več kot 60 odstotkov župnij nima sveta za ekonomske zadeve in pastoralnega sveta. To pomeni, da jih vodi duhovnik s klerikalnim duhom, ki ne udejanja sinodalnosti.

Redovnice so tudi izpostavile, da so ženske že sedaj nosilke služenja ubogim in bolnikom, odrinjenim na rob in umirajočim, verouka ter mnogih drugih cerkvenih služb. Zato jih je zanimalo, kakšne so možnosti za uvedbo stalnega diakonata za ženske. Papež jih je spomnil, da starodavna vloga diakonis še sedaj ni povsem jasna. Verjetno so pomagale pri krščevanju žensk. Pokazal pa je pripravljenost, da bi vprašanju posvetili uradno študijsko komisijo. Poudaril je še, da se preko skrbi posvečenih žensk za odrinjene na rob družbe izraža materinskost Cerkve. Njihovo delo zato ne sme biti omejeno na služenje v nekem župnišču, saj to razvrednoti njeno življenje in dostojanstvo.

Sicer pa se je sveti oče v pogovoru z redovnicami dotaknil tudi vprašanja odločitve za vedno, ki jo mladi danes tako težko sprejmejo, problema navezanosti na denar in plačevanja zakramentov ter pomenu počitka in skrbi za ostarele redovnice.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...