Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ptujska Gora (foto: Matjaž Merljak)
Ptujska Gora

Nadškof Cvikl: Hvala vam za letošnji Marijafest!

Cerkev na Slovenskem | 16.05.2016, 08:55 Petra Stopar

V nabito polni baziliki na Ptujski Gori je bil na predvečer praznika binkošti 12. festival Marijafest. Na njem se je zvrstilo veliko izvajalcev sodobne krščanske glasbe, Mariji pa je bilo podarjenih pet čisto novih skladb. Te so odmevale tudi na temo aktualnega svetega leta.

Zbrane je na festivalu nagovoril tudi mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl: »Vesel sem, da je naš pogled v tem svetem letu najprej usmerjen k Očetu, ki je usmiljen in v ta odnos ljubezni vabi vsakega izmed nas. Mi velikokrat živimo drug ob drugem ali celo drug proti drugemu in zato ne moremo svojega življenja zaživeti v vsej svoji polnosti. Danes smo zbrani pri Mariji, ki nam vedno kaže pot k svojemu Sinu Jezusu, da bi poglobili naš odnos z Bogom. Marija s svojo vero, zaupanjem v Boga in s svojo poslušnostjo nas kliče k posnemanju. Za nas moli, nam pomaga, nas spremlja na poti naše rasti vere, spremlja nas v naših prizadevanjih, da bi naša občestva vedno bolj postajala pristna in pričevalna, da bi pričevala ljubezen in usmiljenje. Zato sem vesel, da je Marijafest odprt tudi za stiske naših bližnjih,« je dejal nadškof in se zahvalil vsem, ki so darovali za družino, ki je v požaru izgubila streho nad glavo in vire za preživetje.

»Hvala vam za letošnji Marijafest. Naj bo vsakemu od nas opora in spodbuda pri rasti in zorenju naše osebne vere, da bomo to vero živeli sredi tega sveta in gradili na tistih vrednotah, ki na ta svet prinašajo upanje, usmiljenje in dobroto,« je še sklenil nadškof Cvikl svoj nagovor. Festivalskemu delu je sledil tudi del slavljenja in češčenja Najsvetejšega.

Na festivalu, ki letos prvič ni bil tekmovalnega značaja, so nastopili:

Skupina Dominik: MARIJA, VSE MILOSTI POLNA

Antonio Tkalec: MATI MOJA

Vičar Franc, Klaudija: PROŠNJA

Duo Aledory: DIJETE SI MOJE LJUBLJENO

Rozala Arko: NAŠA MATI

Skupina Adoro: MATI USMILJENJA

Skupina Svetnik: DOTIK USMILJENJA

Veronika Jambrek: POGLED DUHA SVETOGA

Petra Stopar: V TEBI NAJDEM UPANJE

Branka Božič: MARIJA

Utripu s festivala, izjavam nekaterih izvajalcev in novim skladbam boste lahko prisluhnili tudi v oddaji Ritem srca na Radiu Ognjišče, v torek ob 22. uri.

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...