Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Na Brezjah danes sprejem Fatimske Marije

Cerkev na Slovenskem | 12.05.2016, 05:00 Petra Stopar

Na petmesečno romanje v Slovenijo danes prihaja Marija Romarica iz Fatime. V pripravi na stoletnico njenih prikazovanj v Fatimi bo njen kip že tretjič na obisku v naši krajevni Cerkvi. Kot so zapisali v Slovenski škofovski konferenci, sta dva dosedanja prihoda, leta 1997 in 2008, prinesla zelo dobre dušnopastirske sadove. Če bo vse skrbno organizirano in zlasti spremljano z gorečo molitvijo, bo tokratni tretji obisk postal vseslovenski Marijin misijon s poglobitvijo vere, upanja in ljubezni. Marija bo po župnijah romala od 13. maja do 13. oktobra, drevi ob 18. uri pa jo bomo slovesno sprejeli v narodnem svetišču na Brezjah.

Že oktobra lani je predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof Andrej Glavan duhovnikom in skupnostim priporočil, naj z namenom molitvene priprave na prihod Fatimske Marije od januarja do maja letos organizirajo duhovno pripravo prvih pet sobot na fatimski način. Tudi sicer naj bi v ta namen vsi več molili, zlasti rožni venec, ki ga Mati Marija in papeži zelo priporočajo, so zapisali na Tiskovnem uradu SŠK.

Danes, na predvečer prikazanja v Fatimi pred 99 leti, pa bo Marija Romarica znova med nami. »Kip, ki prihaja v Slovenijo, ima številko pet, vseh, ki še hodijo po svetu, je dvanajst. Kot mi je povedal rektor svetišča v Fatimi, bodo naredili še enega, tako da jih bo trinajst. Tisti prvi kip pa je zdaj v svetišču, v kapeli prikazanja in več ne potuje,« pojasnjuje rektor brezjanske bazilike p. dr. Robert Bahčič. Kot je povedal, bo Marijin kip pripotoval z beneškega letališča na Brezje ob 18. uri, ko se sprejem tudi začne. Slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki Marijo tudi spremlja iz Fatime.

»Sprejem bo pred cerkvijo, nato bo slovesen sprevod v cerkev, ali če bodo razmere boljše, bo maša zunaj – pripravljena imamo oba scenarija, sledila bo molitev rožnega venca pred Marijinim kipom. Ob 19. uri bo slovesno somaševanje, po njem pa – če ne bo dežja – procesija z lučkami in kipom po vasi. Potem, ko se vrnemo v Cerkev, bo kip pred glavnim oltarjem, tako da bodo lahko skupine, ki so pripravljene za nočno molitev, na razpolago tudi drugim ljudem,« je dejal rektor v pogovoru za naš radio.

Molitev ob kipu Fatimske Marije
Molitev ob kipu Fatimske Marije © CTV

Cerkev bo odprta vso noč, naslednji dan, v petek, si sledijo maše kot ponavadi, ob 7., 8.30 in 10. uri. Slednja bo tudi slovesna, ko se bo Marija od Brezij poslovila in svojo pot po Sloveniji nadaljevala v Mengšu. V času do 13. oktobra, ko bo romanje sklenila na Ptujski Gori, se bo Fatimska Marija ustavila v vseh škofijah.

Ob tem p. Bahčič poudarja bistvo srečanja z Marijo: »Kakorkoli že človek pride, pridemo zato, da bi pri Mariji dobili vedno novo moč in tudi novo potrditev, da se splača hoditi po evangeljski poti. Marija nas na tej poti spremlja, zato tudi prihaja med nas, da bi začutili, da je tudi fatimsko sporočilo pomembno.« Prepričan je, da bomo ob Marijinem obisku deležni milosti.

p. dr. Robert Bahčič
p. dr. Robert Bahčič © p. Ivan Rampre

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...