Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med molitvenim bedenjem (foto: Radio Vatikan)
Papež med molitvenim bedenjem

VIDEO: Papež vodil molitveno bedenje za trpeče

| 06.05.2016, 10:16 Marjana Debevec

Ob včerajšnjem prazniku Gospodovega vnebohoda je papež Frančišek v baziliki sv. Petra vodil molitveno bedenje, ki naj bi v tem svetem letu usmiljenja osušilo solze trpečim. Med molitvijo so v baziliki izpostavili relikviarij Solzne Marije iz Sirakuze. V nagovoru je sveti oče poudaril, da vsi potrebujemo Božje tolažbe in Njegove ljubezni, ki nam pomaga zatrditi, da kadar ljubimo, nas nihče in nič ne more ločiti od ljudi, ki smo jih ljubili.

Molitev je po papeževih besedah pravo zdravilo za naše trpljenje. Prav v molitvi namreč začutimo Božjo navzočnost, ki nas tolaži, podpira in v naš vzbuja upanje. Koliko solz se vsak trenutek zliva po vsem svetu, je poudaril papež in dodal, da so najbolj grenke tiste, ki jih povzroči človeška podlost. V trenutkih žalosti, bolezni, trpljenja, preganjanja in žalovanja vsi iščemo tolažbe in močno potrebujemo nekoga, ki je sočuten z nami. Počutimo se namreč zmedene in v naših mislih se pojavljajo številna vprašanja. »Sam razum ni sposoben prižgati luči v naši notranjosti, sprejeti bolečine, ki jo občutimo in oblikovati odgovora, ki ga pričakujemo. V takšnih trenutkih bolj potrebujemo argumente srca, ki so nam edini sposobni pomagati dojeti skrivnost, ki obdaja našo osamljenost«, je dejal Frančišek.

To so dokazala številna pričevanja, ki so bila sicer zelo boleča, a hkrati polna upanja. Kot na primer pričevanje staršev, katerih sin je storil samomor. Božja ljubezen s pomočjo skupnosti Otroci v nebesih je posušila najine solze, je povedala mama Giovanna. »Mnogi ljudje, ki doživljajo podobne zgodbe in bolečine, se vsak dan odpravijo na pot, da bi Kristusovo vstajenje postalo konkretno upanje tudi v uničujoči izkušnji izgube najvišjega dobrega, kar je lastni otrok«, je dejala.

Zbrani v baziliki sv. Petra pa so lahko prisluhnili tudi zgodbi očeta, ki je zaradi nasilja nad kristjani v Pakistanu moral družino pripeljati v Italijo in mlademu fantu, ki je v Novih obzorjih našel pot naprej po težkem obdobju izgube smisla življenja.

Papež je v molitvi izpostavil trpljenje preganjanih kristjanov, ki je žrtev za odrešenje sveta. Mariji je izročil trpljenje odvisnikov, zlorabljenih otrok in mladostnikov, ki jim je bilo ukradeno otroštvo, solze nedolžnih in iskreno kesanje tistih, ki vzbujajo pohujšanje. V trpljenju po papeževih besedah nismo nikoli sami, saj Jezus ve, kaj pomeni izgubiti ljubljeno osebo. »Jezusov jok je zdravilo za brezbrižnost do trpljenja mojih bratov. Tisti jok nas uči, kako naj bolečino drugih vzamem za svojo«, je dejal Frančišek. Kot Jezus tolaži, smo tudi mi poklicani tolažiti, da bi moč ljubezni preobrazila trpljenje v gotovost Kristusove zmage in naše zmage z Njim, preko Marije, ki s svojim plaščem briše naše solze in nas spremlja na poti upanje, je zbranim še dejal sveti oče.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...