Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Praznik Gospodovega vnebohoda

Cerkev na Slovenskem | 05.05.2016, 07:24 Marta Jerebič

V katoliški Cerkvi danes obhajamo slovesni praznik Gospodovega vnebohoda. Ta nas spominja na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in po 40 dneh odšel v nebo. Poleg velike noči in binkošti je to eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, v številnih državah pa je tudi državni praznik.

Praznik želi poudariti pomen Kristusove bližine z Bogom Očetom in Svetim Duhom. Jezus, ki je z dušo in telesom odšel v nebesa, ostaja med nami prisoten na več načinov. Kot je zapisano v Konstituciji o svetem bogoslužju drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965), je Kristus navzoč tedaj, ko skupnost verujočih (Cerkev) moli ali poje, v Božji besedi, zapisani v Svetem pismu, v duhovnikovi osebi, ko deluje v Jezusovem imenu, v zakramentih ter na posebej očiten in izrazit način v zakramentu evharistije, ki predstavlja trajno Kristusovo navzočnost.

Praznik Gospodovega vnebohoda je lepa priložnost, da premišljujemo o nebesih, kjer Jezus posreduje za nas, kot je pri eni od splošnih avdienc v minulih letih dejal papež Frančišek. „Imamo tega zagovornika. Ne bojmo se iti k Njemu, ga prositi odpuščanja, usmiljenja, on nam vedno odpušča, nas vedno zagovarja, ne pozabite tega.“

Poudaril je še pomen veselja, ki spremlja Jezusov vnebohod. To se na videz zdi presenetljivo. Ko se namreč mi ločimo od naših bližnjih, smo žalostni. Jezus pa učencem obljubi, da bo vedno z njimi. Z nami je v našem družinskem življenju, v problemih in težavah, v veselju in upanju, da bi svet skupaj prinesli Bogu, je pojasnil papež.

Jezus ostaja navzoč na zemlji na več načinov; med drugim pri molitvi v skupnosti in v zakramentih. Kot je pred leti med mašo v naši radijski kapeli pojasnil vikar kapucinskega reda, br. Štefan Kožuh, Jezusova navzočnost med nami ni plod naših misli, naše domišljije, ni virtualna kot bi rekli v jeziku sodobne tehnologije. „Upravičeno se človek vpraša: Če je tako, kje pa je Jezus, da ga ne vidim! Odprimo oči vere in ga bomo videli.« Današnji praznik je po Kožuhovih besedah tudi vabilo »da bi skušali svoj pogled upreti v nebo, od koder prihaja naša pomoč.«

Slovenski škofje bodo maše na praznik Gospodovega vnebohoda darovali v stolnicah.

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.