Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Nataša Ličen in dr. Jože Ramovš v studiu (foto: Izidor Šček)
Nataša Ličen in dr. Jože Ramovš v studiu

Prilagajanje neetičnemu je najhujši, duhovni stres

Slovenija | 26.04.2016, 20:00 Nataša Ličen

V vsej zgodovini človeštva so bili mejniki, ko je šlo človeštvo na kakšna kriva pota. V osemnajstem in devetnajstem stoletju je bilo močno izkoriščanje delovne sile. Ljudje so bili stroji, spomnimo se samo prve zelo pretresljive socialne pesmi našega Slomška. Žanjemo posledice nezmožnosti, da bi ustavili to neizmerno izoriščanje. Iz tega se je rodilo gibanje za pravice delavcev.

»S pomladjo, ko se prebuja narava, so prazniki sporočilo, da delo nekaj velja. Delo je idila človeka. Razvoj tisočletja, ki smo mu priče, je rezultat dela. Delo daje posamezniku ogromno in pelje naprej družbo. Žal se danes znova pozablja, da je delo častno. V krizah, kakršna je, se pokaže, da se človek preživlja z delom.«

Aktivizem v starosti nima pravega smisla

»Delamo vse življenje, vendar sodobna, demokratična družba upošteva samo delo, ki ga opravimo v službi in iz katerega plačujemo socialno, zdravstveno oskrbo in ostale dajatve. Po upokojitvi pa rečemo, da je to neaktivno prebivalstvo. To je za vse starejše zelo krivično. In zato se med njimi pojavlja aktivizem, ki ne prinaša kakovosti in notranjega zadovoljstva. To so problemi, ki jih bo treba v prihodnosti rešiti, predvsem odnos do dela.«

Dr. Jože Ramovš
Dr. Jože Ramovš © Izidor Šček

Ključ do kakovostnega staranja imamo sami

»Kdor reče, da v prihodnje ne bomo imeli pokojnin, ne ve kaj govori. To misel širi kapital, ker želi v javnosti znižati zaupanje v solidarnost. V ta prostor potem vstopajo tržne, privatne zavarovalnice, ki med nas prihajajo iz zlata in marmorja, in ki jim plačamo več, dobimo pa manj. Bismarkov osnovni sistem pokojninskega zavarovanja, invalidskega in zdravstevnega, je največja socialna dobrina v razvoju človeštva.«

Starost je treba sprejeti, samo tako bomo zadovoljni v njej

»Nihče zame ne more narediti tistega, kar je odvisno le od mene. Zadovoljen in srečen star človek bom samo, če bom za to poskrbel sam. Potruditi se moram, da bom prijeten. Tretje, kar je pomembno pa je, da moram človeško zoreti. Po upokojitvi se je treba učiti novih navad. Ne moremo nadaljevati z aktivističnim življenjem. To pripada srednji generaciji. Svojo starost je treba sprejeti, ne smemo bežati od nje, vključno pred pešanjem, ki ga starost prinaša. Živimo sedanji trenutek z dobro voljo. Če človek živi z dobro voljo, so težave rešljive. Recept, ki deluje je, pet upanja polnih pogledov na prihodnost na en strah. Ob razmerju pet proti ena, strah s časoma skopni. Če pa smo uperjeni v same grde stvari, pa nam zmanjkuje moči. Ljudje pa potrebujemo moč, voljo in energijo.«

Slovenija, Sociala, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...