Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
200. oddaja Gradimo odprto družbo je potekala v živo (foto: Matjaž Merljak)
200. oddaja Gradimo odprto družbo je potekala v živo

200. oddaja Gradimo odprto družbo

| 18.04.2016, 10:06 Matjaž Merljak

V včerajšnjem Mozaiku dneva je bila na sporedu 200. oddaja Gradimo odprto družbo. Jubilejna je izjemoma potekala v živo, zato da bi poslušalke in poslušalci p. Robina Schweigerja lahko povprašali ob begunski problematiki.

P. Robin Schweiger je jezuit in vodi Jezuitsko združenje za begunce JRS v Sloveniji, slednje tudi pripravlja oddaje Gradimo odprto družbo.

Prva oddaja je bila na sporedu Radia Ognjišče 8. februarja leta 2003. Nekaj časa je bila dvakrat na mesec, zadnjih nekaj let pa je enkrat mesečno.

P. Schweiger je povedal kako oddaja nastaja, kako išče primerne goste, ki bi predstavili begunsko ali migrantsko tematiko in bi s tem odgovorili na kakšen izziv, ki je trenutno aktualne v družbi. V zadnjem koraku pa poišče zanimive novice iz domovine in tujine, ki čim bolj približajo begunsko tematiko.

JRS Slovenije ima programe v Azilnem domu v Ljubljani, kjer imajo vrtec za otroke in kreativne delavnice za moške, v Centru za tujce pa imajo enkrat na teden psihosocialno pomoč. V uradu JRS na Ulici Janeza Pavla II. št. 13 v Ljubljani nudijo različno pomoč beguncem.

Begunska problematika je tudi po zaprtju balkanske poti problematična. Trenutno je v Grčiji 50 tisoč beguncev in migrantov, vračajo jih v Turčijo, v zadnjem času se je znova oživila pot iz Libije na italijanski otrok Lampedusa.

P. Schweiger je povedal, kako je sodeloval pri pomoči beguncem, ki so prečkali slovensko mejo, obiskal je tudi begunski center v Slavonskem Brodu na Hrvaškem.

Naglasil je, da je njegova izkušnja dela z begunci dobra, povsod so dobro sprejeti, saj beguncem poskušajo pomagati. Velikokrat so edini živ kontakt z zunanjim svetom. To še posebej občutijo v Centru za tujce, kjer ljudje živijo na majhnem prostoru. Tam občutijo, kako je že preprost pogovor z begunci zanje zelo pomemben.

V oddajo sta se vključili tudi poslušalki Tea in Marjeta ter poslušalec Marko. Tei je povedal, da je včasih potrebno veliko energije in časa pri pomoči ljudem. Marjetka iz Ljubljane je povedala, da njena vnukinja pomaga beguncem, povedala je, da živi v lepi deželi, a če bi ji bilo hudo in bi odšla, bi bila vesela, da bi ji kdo pomagal.

Marko iz Ljubljane pa meni, da imamo dovolj revnih doma, ki bi jim morali pomagati, potem naj gremo šele pomagat drugam. Spraševal se je, zakaj Cerkev podpira begunce, namesto, da bi naše revne podpirali. P. Schweiger je odgovori, da je to res, a da so taki, ki so v še večji stiski od nas in zapuščajo svoje države zaradi vojne in so v še večjih tegobah.

Novice z begunsko tematiko

Papežev obisk na otoku Lesbos

V soboto je papež Frančišek obiskal grški otok Lesbos. Njegov obisk je bilo vidno znamenje bližine migrantom in beguncem, katerih situacija je vse bolj dramatična. Prav tako pa je predstavljal odločen poziv vesti Evropejcev in mednarodne skupnosti. Več o pričakovanju na otoku je za Radio Vatikan spregovoril kardinal Peter Turkson, predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir:

»Obisk svetega očeta na otoku Lesbos v nekem smislu spominja na obisk Lampeduse. Gre za še en otok, ki sprejema osebe, prisiljene zbežati s svoje zemlje.« Obisk bo torej ponovno poskus prikazati položaj teh oseb na globalnem zaslonu, skupaj z razlogi za takšno stanje. In sicer z namenom, da bi svet in globalno vest pozval, naj nekaj naredi, da bi se izognili tem razmeram, pogojenim z nasiljem. Potrebno je, da se povrne mir. Mir, ki ne sme biti le sad diplomacije, temveč mora biti v veliki meri utemeljen na prijateljstvu, ljubezni in bratstvu. Prav slednje pa je treba pokazati tudi v odnosu do teh oseb, je prepričan predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir.

Srečanje z državnim sekretarjem na Ministrstvu za notranje zadeve

V četrtek, 17. marca 2016, so se predstavniki različnih nevladnih organizacij sestali z državnim sekretarjem na Ministrstvu za notranje zadeve z gospodom Šeficem. Srečanja se je udeležil tudi predstavnik Jezuitskega združenja za begunce Slovenije.

Namen srečanja je bil pregledati preteklo delo in se seznaniti z trenutno begunsko situacijo. G. Šefic je v razgovoru povedal, da je bilo preteklih 6 mesecih napornih, a da so se uspešno soočali z izzivi begunske problematike. Situacija je še vedno nestabilna in da lahko pride do radikalnih sprememb.

Nato je spregovoril tudi o Uradu za migracijo, ki ga bo ustanovila vlada RS. Spregovorili smo tudi o reelokaciji oseb, ki bodo prišli v Slovenijo iz Grčije in Italije.

Dan za spremembe

Tudi letos se je Jezuitsko združenje za begunce Slovenije udeležilo t.i. Dneva za spremembe v sklopu programa Človek za druge. Letos smo obiskali tri osebe in jim počistili hišo in vrt.

Vreme je bilo lepo za delo. Družba pa tudi. V samo nekaj urah smo pomagali trem osebam in jim olepšali prostor. Vsi so, smo bili zadovoljni, da smo lahko pomagali in polepšali dan trem osebam.


Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije:  Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430 00 58 ali na mobilno številko urada JRS 031/636 964. Veseli bodo vaše pomoči.

Naslednja oddaja bo v nedeljo, 15. maja 2016, v Mozaiku dneva ob 18.30.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...