Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Srečanje v Assisiju (foto: p. Robert Bahčič)
Srečanje v Assisiju

Assisi znova pripravlja medversko srečanje za mir

Svet | 30.04.2016, 19:28 Marjana Debevec

V Assisiju bodo septembra pripravili srečanje verskih voditeljev, politikov in delavcev za mir. Kustos tamkajšnjega samostana je povedal, da na to, kar se dogaja po svetu, ne moremo odgovoriti s tišino. V teku je 'tretja svetovna vojna' in Evropa, ki je bila zadeta v srce in je pogosto izzivana, ne more ostati pri oknu in gledati, kaj se dogaja na Bližnjem Vzhodu, v Afriki in drugih na videz oddaljenih državah. Prav tako se po njegovih besedah ne more omejiti na posodobitev programov in sporazumov o sprejemanju beguncev.

Kustos samostana v Assisiju p. Mauro Gambetti pojasnjuje, da terorizem spodbuja vlade in državljane, da zavzamejo stališče. Ob tem je spomnil na srečanje v Assisiju med hladno vojno, leta 1986, ko je Janez Pavel II. sklical voditelje verstev, da bi skupaj molili za mir v svetu. Letos mineva trideset let od tega dogodka. Obletnico bo zaznamovalo vnovično srečanje, ki bo na programu med 18. in 20. septembrom.

P. Gambetti napoveduje dva dneva okroglih miz in dan molitve. Poleg verskih voditeljev so povabljeni tudi predstavniki politike, svetov znanosti in kulture, tisti, ki delajo za mir in vsi ljudje dobre volje. Govorili bodo o načelih miroljubnega sožitja, ki jih priznavajo vsa verstva, in kaj lahko k temu ponudijo politika, znanost in kulture. Verstva morajo po besedah p. Gambettija na nesmiselno nasilje odgovoriti s skupnim sporočilom. Politika pa mora vložiti svoj trud, da bi začrtala pot do cilja, ki je pravičnost in mir med narodi, upoštevajoč zagotavljanje okoljske trajnosti.

Organizatorji upajo, da bodo sklepi srečanja v Assisiju sprejeti tudi v zakonodajni sistem in upoštevani pri integraciji kultur tako v Italiji, Evropi kot v vseh državah Združenih narodov. P. Gambetti meni, da je odgovor, ki ga je treba dati, asiška pot – pot ponižnega bratstva, ki jo je začrtal sveti Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...