Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran (foto: Kmetija Štoka)
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran

V trgovinskem sporazumu med EU in ZDA še nekaj trdih orehov

Svet | 30.04.2016, 09:08 Marjana Debevec

Vodilna pogajalca ZDA in EU o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem sporazumu sta na koncu 13. kroga pogajanj v New Yorku zatrdila, da obe strani zanima le celovit ambiciozen sporazum in zavrnila ugibanja o razvodeneli različici sporazuma. Pogajanja po njunih trditvah dobro napredujejo, čeprav pa obstaja nekaj trdih orehov, ki jih bo težko zlomiti.

Politično ozračje v Evropski uniji ni izrazito naklonjeno sporazumu, podobno pa je tudi v ZDA, kjer se v predsedniški kampanji izražajo ostra stališča proti. Zaradi tega je vprašanje, ali ima sporazum možnosti za uspeh, potem ko Belo hišo konec januarja prihodnje leto zapusti Obama.

Pogajanja so se v tednu dni osredotočila na zaščito delavskih in okoljskih standardov, na mala in srednje velika podjetja, konkurenčnost in regulacije, še posebej v sektorjih, kot so avtomobilska in farmacevtska industrija in zdravstveni aparati. Na teh področjih naj bi bilo precej napredka.

Na prejšnjem krogu pogajanj so se februarja dogovorili o ciljih, ki jih nameravajo doseči pri posameznih poglavjih, tokrat pa so imeli že na mizah besedila predlogov obeh strani, ki so jih začeli usklajevati. Napredovali so na primere pri vprašanju ukinitve carin. ZDA želijo odpraviti vse carinske ovire, eden od velikih problemov pa je kmetijstvo.

Pogajanja glede malih in srednjih podjetij napredujejo, dober napredek naj bi bil dosežen tudi pri regulatorskih praksah, na način, ki ne bo zmanjšal parlamentarnih nadzorov.

ZDA so dale na mizo besedilo sporazuma o regulaciji poklicev, s ciljem da pridejo do dogovora, po katerem bodo lahko na primer zdravniki in podobnih strokovnjaki opravljali svoje delo na obeh straneh Atlantika brez ponovnega potrjevanja.

Nobeden od pogajalcev pa se ni dotaknil najbolj vročega kostanja, to je kmetijstva in gensko spremenjenih organizmov. Naslednji krog pogajanj bo julija, ko bodo nadaljevali z usklajevanjem predlaganih besedil.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.