Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

100. obletnica irske velikonočne vstaje

| 24.04.2016, 11:17

Irci se danes spominjajo 100. obletnice dokončne poti k neodvisnosti. Na velikonočni ponedeljek, 24. aprila 1916, so pripadniki tako imenovanega republikanskega bratstva zasedli ključne dublinske točke, med njimi glavno mestno pošto in razglasili Irsko republiko. Vstaja je bila krvavo zatrta. Sledila je vojna za neodvisnost, ki so jo Irci dosegli leta 1922. Irsko veleposlaništvo v Sloveniji ob jubileju organizira jutri zvečer v Cankarjevem domu projekcijo dokumentarnega filma 1916: irska vstaja.

Irci so si od anglonormandijskega vpada na otok v 12. stoletju prizadevali za osvoboditev. Osemkrat so se neuspešno uprli tujim zavojevalcem, dokler ni »Republikansko bratstvo« dan po veliki noči leta 1916 oklicalo samostojno Irsko republiko. Sledili so šestdnevni boji, v katerih je bilo ubitih več kot 500 ljudi, od tega polovica civilistov. Po zatrtju upora so Angleži usmrtili še 16 voditeljev bratstva. To je še močneje povezalo Irce, ki so pozneje v spomin na padle začeli vojno za neodvisnost, dosegli razdelitev otoka in leta 1922 razglasitev samostojne države.

Ob 100. obletnici velikonočne vstaje so v Dublinu že 27. marca - na letošnjo veliko noč - pripravili spominsko slovesnost z veliko vojaško parado. Vodil jo je vojaški častnik, ki je na glavni mestni pošti, sedežu revolucionarnega gibanja med vstajo, prebral razglas upornikov o pravici irskega ljudstva do lastništva Irske.

Predsednik države Michael Higgins je zatem pred stavbo pošte položil venec in v priložnostnem nagovoru dejal, da je Irska v minulih stotih letih prehodila dolgo pot, a si še vedno prizadeva za vzpostavitev zares vključujoče republike. "Opaziti je mogoče, da nismo v celoti dosegli sanj in idealov, za katere so naši predniki toliko žrtvovali," je poudaril. Tudi danes se na Irskem vrstijo slovesnosti in bogoslužna srečanja za vse, ki so dali življenja za samostojnost.

Irsko veleposlaništvo v Ljubljani pa jutri zvečer v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma pripravlja predstavitev dokumentarnega filma ob 100. obletnici vstaje. Film je nastal v produkciji irske nacionalne RTV hiše in zgodovinskega inštituta iz ZDA. Predstavlja pa zgodovinski kontekst vstaje in njen pomen v svetovni zgodovini.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.