Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

70 let slovenskega šolstva v Italiji

| 22.04.2016, 13:51 Matjaž Merljak

Ravnatelji slovenskih šol v Italiji so v torek, 19. aprila 2016, pripravili prireditev ob 70-letnici obnove slovenskega šolstva v Italiji.

Popoldanski del Velike zabave je potekal v dveh delih in na različnih prizoriščih v poslopju Kulturnega doma v Trstu: protagonisti so bili učenci zamejskih osnovnih in srednjih šol. Občinstvo so vodili preko tako imenovane instalacije po stavbi Slovenskega stalnega gledališča. Vsaka šola je imela določen prostor in dodala svoj kamenček pri ustvarjanju velikega mozaika Velike zabave. V dobri uri trajajočem potovanju po Kulturnem domu je občinstvo spoznalo številne poznane in nepoznane kotičke poslopja ter še zraven uživalo ob utrinkih naše zgodovine, kot se prikazuje v očeh najmlajših šolarjev.

Sodelujoče osnovne in srednje šole v popoldanskem delu: Večstopenjska šola iz Doberdoba - OŠ Ljubke Šorli iz Romjana, Večstopenjska šola Opčine – OŠ A. Gradnika na Repentabru, Večstopenjska šola Josipa Pangerca – Nižja srednja šola S. Gregorčiča v Dolini, Večstopenjska šola pri Sv. Jakobu – OŠ Ivana Grbca – Marice Gregorič Stepančič v Škednju, Večstopenjska šola V. Bartola - OŠ O. Zupančiča pri Sv. Ivanu in OŠ F. Milčinskega na Katinari, Dvojezična šola v Špetru, Večstopenjska šola v Gorici - OŠ Josipa Abrama v Pevmi, Večstopenjska šola Nabrežina - OŠ 1. maja 1945 v Zgoniku.

Večerni del Velike zabave se je začel ob 20. uri v veliki dvorani Kulturnega doma. Sodelovali so dijaki višjih srednjih šol, izbrani govorniki iz vseh treh pokrajin in pevski zbor učencev srednje šole glasbene smeri pri Sv. Ivanu. Izvirno zamišljeno proslavo v veliki dvorani Kulturnega doma je povezoval televizijski voditelj Evgen Ban, tudi sam nekdanji dijak; plesno koreografijo pa je ustvarila priznana plesalka in koreografinja Daša Grgič.

Praznovanje 70-letnice slovenskega šolstva v Italiji
Praznovanje 70-letnice slovenskega šolstva v Italiji © slomedia.it

Prisotne so nagovorili generalni direktor deželnega šolskega urada Furlanije Julijske krajine Pietro Biasiol, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Republike Slovenije Gorazd Žmavc, šolnici iz Benečije Živa Gruden in Antonella Bukavac, dijak goriškega klasičnega liceja Primož Trubar Cristian Visintin ter gledališki igralec SSG Romeo Grebenšek s sinčkom Lanom.

Sodelujoči in občinstvo so ob prijetni glasbi in zakuski poklepetali o svojih spominih na preživete dni v šolskih klopeh slovenskih šol v zamejstvu.

Zamisel je nastala že pred časom v okviru razmišljanj za spomin na obletnico slovenskega liceja v Trstu. Po prizadevanju Deželnega šolskega urada je pobuda zajela celotno šolstvo Slovencev v Italiji. Leto 2015, ki je dejansko leto, v katerem je slovensko šolstvo doseglo sedemdeset let delovanja, so stekle operativne priprave. Skupno prepričanje koordinacijskega odbora slovenskih ravnateljev je bilo, da mora biti večer zazrt v prihodnost in ne sme le obnavljati spomina na pretekle čase. Režiser prireditve, igralec Slovenskega stalnega gledališča Romeo Grebenšek, je to praznovanje 70. obletnice zasnoval kot veliko zabavo in jo razdelil v dva dela, popoldanskrga in večernega. Predvsem v zadnjem mesecu so dijaki vadili in pripravljali posamezne točke večerne predstave in jih usklajevali z režiserjem na skupnih vajah na liceju Prešeren, kjer so izoblikovali tudi osnovno scenografsko opremo.

Celotno praznovanje je posnel slovenski tv program Deželnega sedeže RAI za Furlanijio Julijsko krajino. Posnetek večernega programa bodo predvajali predvidoma 1. maja 2016.(vir: slomedia.it)


Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v torek, 19. aprila 2016, udeležil slovesnosti ob 70-letnici slovenskih šol v Italiji.

 

Ob tej priložnosti je kot najvišji predstavnik Republike Slovenije nagovoril zbrano občinstvo v polni dvorani Kulturnega doma v Trstu, ki je dala veličino k pomembnemu dogodku. Pozdravil je vse navzoče in izpostavil ravnatelje, učitelje, predvsem pa otroke, šolarje in dijake slovenskih šol v Italiji.

»Šole se morajo na nove življenjske razmere in poklicne izzive, s katerimi se danes srečujejo mladi, ustrezno odzivati. Šole morajo ponujati tako izobraževanje za nove poklice, kot vzpodbujati v mladih vedno nove želje po odkrivanju novega, po učenju in iskanju rešitev. Prav tako morajo šole že s samim vključevanjem v družbeno okolje vzpostavljati ustrezen komunikacijski model, ki gradi na medgeneracijskem povezovanju in vzpodbujanju družbe h krepitvi vrednot,« je izpostavil minister.

V nadaljevanju pa je minister poudaril, da slovenske šole v Italiji bodo obstale, če bodo slovenski jezik zaščitile ne le z njegovo uporabo tudi izven šolskih učilnic, ampak predvsem s prenosom narodnega zavedanja na mlajše generacije. Mladi, ki se bodo zavedali svojega slovenstva, bodo že znali poskrbeti za to, da slovenski jezik ne zamre.

Ob koncu se je zahvalil vsem, ki so zaslužni za to, da so slovenske šole v Italiji ostale in da lahko praznujemo ta visoki jubilej.

 

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...