Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Moč knjige in Noč knjige

| 20.04.2016, 10:05 Matjaž Merljak

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS v tem tednu pripravlja kulturna dogodka: odprtje razstave Vesne Benedetič z naslovom Moč knjige in kulturni večer Noč knjige. Razstavo bodo odprli nocoj, kulturni večer pa bo v petek zvečer v prostorih USZS na Erjavčevi 15 v Ljubljani.

Vesna Benedetič je vsestranska likovna umetnica. Rodila se je v Gorici, živela pa v Trstu, od koder se je preselila v Škrbino, majhno vasico v osrčju slikovitega Krasa, kjer danes živi z družino ter raziskuje, eksperimentira in seveda ustvarja. Prepoznamo jo zlasti po njenih ilustracijah, ukvarja pa se tudi z akvarelom, grafičnim oblikovanjem, pripravo za tisk, organizacijo dogodkov in likovnimi delavnicami.

V Škrbini je leta 2014 zaživel tudi zavod za mreženje umetnosti Ramatou, katerega namen sta promocija in širitev umetnosti. Razstava bo na ogled do 20. maja 2016

USZS se je lani kot edina državna ustanova priključil mednarodnemu obeleževanju takoimenovane "Noči knjige" in po lanskih pozitivnih odmevih se enakega loteva tudi letos. Tako bo ponovno odprl svoja vrata vsem ljubiteljem literature, knjige, branja in slovenskega jezika. Ob glasbeni spremljavi boste med drugim lahko poslušali in se pogovarjali z uveljavljenimi literati kot sta na primer: Miroslav Košuta in Slavko Pregl, ne bo manjkalo niti najmlajših nastopajočih, oglasili se nam bodo celo učenci slovenskega jezika z Japonske. Podarjali bomo tudi knjige in sodelovali bodo lahko vsi prisotni. Letošnja tema o kateri se bo bralo in pogovarjalo pa je, navezujoč se na 400-obletnico smrti literarnega velikana Shakespeara, "Biti ali ne biti....Slovenci?"

Noč knjige na USZS na Erjavčevi 15 v Ljubljani bo v petek, 22. aprila 2016, ob 19. uri.

Vabilo na razstavo Moč knjige
Vabilo na razstavo Moč knjige © USZS

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.