Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Minister Žmavc v Malmoeju (foto: USZS)
Minister Žmavc v Malmoeju

Minister Žmavc na obisku v Malmoeju

| 19.04.2016, 09:42 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je prejšnji konec tedna obiskal rojake na Švedskem. Udeležil se je občnega zbora tamkajšnje zveze Slovencev ter se srečal tudi z lokalnimi veljaki, med drugim z guvernerko Margareto Palsson.

Srečanje z guvernerko pokrajnije Skanije na južnem Švedskem je potekalo v petek, 15. aprila 2016, v Malmoeju. Pogovarjala sta se o problematiki priseljenskih skupnosti na Švedskem in o gospodarskem sodelovanju med državama, so sporočili z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS.

Guvernerka je ministra seznanila s švedsko politiko do priseljencev in njihovih društev. Ugotovljeno je bilo, da med Slovenijo in Švedsko obstajajo velike možnosti na področju turizma. Ministra ste spremljala veleposlanik RS Tone Kajzer in častni konzul RS v mestu Lund, dr. Dario Križ.

V popoldanskem času je minister Žmavc v inovacijskem in podjetniškem centru IDEON v Lundu skupaj z veleposlanikom Kajzerjem odprl razstavo z naslovom "Vizualna identiteta Slovenije". V govoru je posebej pozdravil namestnika župana Holgerja Radnerja in se zahvalil predsedniku IDEON-a, dr. Rickardu Mosellu, da so omogočili postavitev razstave.

V soboto, 16. aprila 2016, se je minister Žmavc v prostorih slovenskega kulturnega društva Planika v Malmoeju udeležil občnega zbor Slovenske zveze na Švedskem, kjer se je srečal s predsedniki tamkajšnjih slovenskih društev. V govoru je poudaril pomen skrbi za ohranjanje slovenske kulturne identitete med našimi rojaki v tujini.

Popoldan se je minister Žmavc v njegovi rezidenci pogovarjala s častnim konzulom RS v Lundu, dr. Dariem Križem. Govorila sta o možnostih širitve gospodarskih stikov med Slovenijo in Švedsko. Sledila je udeležba ministra na Vseslovenskem srečanju in kulturnem večeru ob priložnosti 40. obletnice obstoja pevskega zbora Planika iz Malmoeja. Minister je ob tej priložnosti zboru in zborovodji Johannesu Likarju podelil posebni priznanji Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...