Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

Začetna šolska prireditev

| 13.04.2016, 14:25 Matjaž Merljak

Po počitnicah južnega poletja se je začelo tudi šolsko obdobje v slovenskih sobotnih tečajih v Buenos Airesu. Vedno se ob začetku učnega leta otroci vseh šol zberejo na skupni prireditvi v Slovenski hiši v Buenos Airesu.

Tako je bilo tudi v nedeljo, 13. marca. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval g. Robert Brest. V pridigi je podaril lepe misli o odpuščanju. Kot pripravo na veliko noč pa je s praktičnimi primeri pokazal razliko med pridnostjo in porednostjo: kakšni moramo biti, da nas bo Bog Oče sprejel v nebeško kraljestvo. Ob koncu maše je poklical vse učitelje pred oltar in jih je blagoslovil. Svoje delo naj z ljubeznijo in zdravjem opravljajo skozi to novo šolsko leto.

Zbrane v dvorani je ga. Ani Klemen lepo pozdravila v imenu šolskega referata. V molitvi so prosili za zdravje naše drage šolske referentke društva Zedinjena Slovenija, ge. Alenke Prijatelj. Lepo je pozdravila tudi vse navzoče goste, predvsem go. veleposlanico Jadranko Šturm Kocjan, dr. Jureta Rodeta, g. Francija Cukjatija in g. Roberta Bresta. Zbrane je spodbujala, naj z veseljem hodijo v slovensko šolo, starše prosila za spremstvo in naj se s svojim zgledom vključijo v šolo in v domove tako, da bodo lahko obstajali prihodnji rodovi.

Po petju himen so zbrani nestrpno čakali, da se zastor odpre ... Osrednja točka prireditve je bila glasbena igra Annie, ki so jo že predstavili na Slovenski Pristavi v Castelarju, v okviru Prešernove šole. O njej so že poročali za našo oddajo.

Muzikal Annie na začetni šolski prireditvi v Argentini
Muzikal Annie na začetni šolski prireditvi v Argentini © Svobodna Slovenija

Skupna pesem je spremljala igralce do zaključnega nastopa in ploskanja ni bilo konca. Res lepo popoldne so preživeli ob pesmi in plesu. Vse vloge so bile zelo lepo podane.

Srečni otroški obrazi so pokazali, da so res uživali med igro, ki je potekala prav realno, energično in zabavno med glavnim in stranskim odrom. Režiserkama Nevenki Grohar in Viktoriji Selan pa želimo še mnogo uspehov pri tem čudovitem delu odrskih predstav, kjer vemo da je vloženega veliko dela, truda, potrpežljivosti in obilo vaj, da stvar tako lepo poteka.

Priznanje tudi vsem drugim, ker je za igralci ogromno delavcev, ki pomagajo in stojijo ob strani: scena, maskiranje, obleke, plesi, šepetalki in seveda starši, ki vedno podprejo in pomagajo!

Po igri, kot je vedno navada na začetni prireditvi, so se tudi zahvalili prof. Mirjam Mehle Javoršek in pomočnikom za vodstvo otroške kolonije, ki je januarja potekala v Hanželičevem domu v Cordobi. Lahko smo si ogledali tudi razstavo ročnih del, ki so jih naredili na koloniji. Tudi oni so bili deležni močnega aplavza!

Nastopajoči v muzikalu Annie
Nastopajoči v muzikalu Annie © Svobodna Slovenija

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...