Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Spletna stran COMECE (foto: ARO)
Spletna stran COMECE

Slovenija že dvanajst let članica Komisije škofovskih konferenc EU

Slovenija | 01.05.2016, 14:23 Marjana Debevec

Slovenija je na današnji dan pred dvanajstimi leti postala članica Evropske unije. S tem je Slovenska škofovska konferenca postala tudi polnopravna članica COMECE - Komisije škofovskih konferenc EU. Tudi slednja ima svoj sedež v Bruslju, njen predsednik je münchenski nadškof kardinal Reinnhard Marx, Slovenijo pa v njej zastopa škof Peter Štumpf. Dvanajstletna prisotnost Slovenije v COMECE, ki povezuje škofovske konference Evropske unije, je sicer kratka, a ima nekaj poudarkov, ki jih je vredno omeniti.

Slovenska škofovska konferenca je imela že pred vstopom naše države v EU tesne stike s Komisijo škofovskih konferenc Evropske povezave, kakor tudi s posameznimi škofovskimi konferencami znotraj COMECE-ja. Največ zaslug za to je imel nadškof Alojzij Šuštar, ki je bil prvi tajnik Sveta evropskih škofovskih konferenc in je imel pomembno vlogo pri ustanovitvi Komisije škofovskih konferenc Evropske unije v Bruslju. S polnopravnim članstvom Slovenije v COMECE, je našo krajevno Cerkev v tej ustanovi zastopal škof Anton Stres.

Kot „evropski“ škof je v času predsedovanja Slovenije EU sodeloval pri izpeljavi srečanja predstavnikov COMECE-ja s člani Slovenske škofovske konference in slovenske vlade. Med glavnimi temami pogovorovo so bili mir, stabilnost in sprava med narodi na območju Balkana ter medkulturni in medverski dialog na stari celini.

Med konkretnimi pobudami Slovenije je bila mednarodna konferenca Karitas z naslovom „ Revščina in socialna varnost v spreminjajoči se družbi“, maja 2008 na Bledu. Na njej so sodelovali predstavniki Karitas iz 48 evropskih držav. Nadškof Anton Stres je ostal predstavnik Slovenije v COMECE do leta 2010. Za njim je to nalogo prevzel nadškof Marjan Turnšek, od 1. avgusta 2013 pa našo krajevno Cerkev zastopa škof Peter Štumpf.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...