Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Obletnica smrti božjega služabnika Alojzija Kozarja

Cerkev na Slovenskem | 26.04.2016, 12:42

Upokojeni mariborski škof Jožef Smej je minulo nedeljo vodil slovesnost ob obletnici smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja.

Prvo slovesnost ob obletnici smrti odranskega župnika Lojzeta Kozarja, odkar se imenuje Božji služabnik, je v župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih vodil škof Smej. V pridigi je ob prebrani Božji besedi spregovoril o gradnji odranske cerkve in o Božjem služabniku Alojziju Kozarju. "Samo po mnogih stiskah moremo priti v Božje kraljestvo," je škof navedel besede iz Apostolskih del. Dodal je, da je tudi župnik Kozar šel skozi mnoge hude stiske, še posebej ob nesreči pri gradnji cerkve, ko je umrlo osem odranskih vernikov. "Zakaj nisem jaz umrl namesto njih," je potem razodel svojo bolečino soboškemu župniku Smeju, sedanjemu škofu. A vendar je vztrajal, delal in trpel naprej. Škof je omenil tudi zadnje ure Božjega služabnika, ko so se skupaj vračali iz Ljubljane in med potjo molili rožni venec. "Kaj je lepšega, kakor med molitvijo rožnega venca oditi v večnost!"

Škofa in vse zbrane je pozdravil župnik Lojze Kozar in spomnil na besede Božjega služabnika, ko je govoril o večnem življenju: "Veličasten dan bo to, brezmejno radosten, ko bo vse zlo premagano … in se bo začela čudovita bodočnost brez konca." Pred sedemnajstimi leti se je zanj, tako smo prepričani, začel veličasten dan, brezmejno radosten.

Ob koncu slovesnosti je škof blagoslovil spominsko ploščo s kronogramom, ki ga je sestavil za to priložnost. Latinski napis pomeni: "Tu počiva Lojze Kozar / Božji služabnik / Iz življenja zemeljskega / je tretjega dne majskih kalend / stopil gor nad nas. / Leto se iz črk prebere." Člana Kozarjevega odbora sta potem ploščo odnesla na grob Božjega služabnika, kjer bo dopolnjevala spominski napis. Otroci 1. in 2. razreda so ob grob postavili sedemnajst sveč in rože, vsi zbrani pa so ob grobu zapeli pesem V nebesih sem doma.

Več o slovesnosti: Škofija Murska Sobota

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.