Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Babica dečkov zaradi odvzema sprožila postopek na upravnem sodišču

Slovenija | 25.04.2016, 12:59 Marjana Debevec

Odvetnik babice dveh dečkov, ki jih je Center za socialno delo Velenje namestil v rejništvo, Velimir Cugmas je na mariborsko upravno sodišče vložil tožbi zoper državo. Prva je uperjena zoper pristojna CSD v Velenju in Slovenj Gradcu, drugo pa je v petek vložil proti ministrstvu za delo. Vsem očita nezakonito in tudi protiustavno ravnanje pri odvzemu otrok.

Odvetnik Velimir Cugmas upa, da Mariji Otorepec pravice ne bo treba iskati vse do Evropskega sodišča, »saj je, kot zatrjujem, to tudi kršitev 8. člena Konvencije o človekovih pravicah, ki varuje družino, kamor šteje tudi vnuka ter dedka in babico; varuje tudi dom, kot dobrino. Dom pa je tisto, kar sta ta dva otroka imela pri dedku in babici«.

V zvezi z vzpostavljanjem stikov z otrokoma je Cugmas dejal, da so zavrnili poravnalni predlog velenjskega centra, kjer so starima staršema ponudili uro stikov tedensko. »Stara starša sta poravnalni predlog zavrnila, saj bi sicer izgubila stik z otroki. V začasni odredbi namreč terjata vsakodnevni stik med 15. in 18. uro ter prevzem v petek ob 18. uri in vrnitev otrok v nedeljo ob 18. uri.«

V celotnem postopku je za Cugmasa ključna odločitev o odvzemu roditeljske pravice očetu, ki je zaradi utemeljenega suma umora matere v priporu, kar so prav tako predlagali celjskemu okrožnemu sodišču. Odvetnik tudi trdi, da za odvzem roditeljske pravice očetu ni potrebna pravnomočna obsodba za umor, pač pa utemeljen sum umora, saj je dokazni standard v nepravnih postopkih bistveno nižji kot v kazenskih zadevah.

Sicer pa babica in dedek še danes ne vesta, kdo je rejnik in skrbnik otrok. »Mi si predstavljamo, da ta dva otroka, tako tudi babica čuti in ve, da sta navezana na njo in da jima je težko, da sta sama«, je še dejal Cugmas.

Na nevzdržno stanje se je znova odzval tudi Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev. Poudarja, da vpletena centra za socialno delo, skupnost CSD, ministrstvo ter socialna inšpekcija še kar vztrajajo pri svoji strokovni in človeški zablodi. Podprle pa so jih tudi profesorice Fakultete za socialno delo, ki sporno odločitev odvzema vnukov zagovarjajo s povsem nestrokovnimi argumenti, je za naš radio dejal socialni delavec Franc Donko. »Varno družinsko okolje pri dedku in babici ter njuna ljubeča navezanost predstavljata najboljše okolje za zdravo rast in razvoj vnukov v t.i primeru "velenjskih dečkov". Odgovorne pozivamo, da prepoznanjo največjo korist otrok v družini starih staršev ter nemudoma vrnejo odvzeta vnuka v njuno edino družino, ki jima je ostala, k babici in dedku«, je še dejal Donko.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...